Veszélyeztetés

Hasmenéses vírus tarolta le a triatlon világbajnokságot

A tengervízmintákban a normálisnál 39-szer nagyobb E. coli koncentrációt mutattak ki.

2023.08.07 15:41ma.hu

Az angliai Sunderlandben megrendezett triatlon-világbajnokságon legalább 57 versenyző kapott betegséget, köztük hasmenést, miután részt vettek a tengerben úszó versenyszámokban a múlt hétvégén - közölték egészségügyi tisztviselők.

A bajnokságon, amelyen mintegy 2000 triatlonista vett részt, a sunderlandi Roker strandon - egy olyan partszakaszon, amely a vízművek által a nyers szennyvíz lerakása miatt vitatott helyzet középpontjában áll - úszás is volt. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, hogy a megbetegedett versenyzőktől származó mintákat vizsgálja, hogy megállapítsa, azonosíthatók-e a gyakori kórokozók.

A brit környezetvédelmi ügynökség által a Roker strandon a verseny előtt három nappal végzett tengervíz-elemzés során a vízben 39-szer nagyobb E. coli-koncentrációt találtak, mint az előző hónapban vett mintákban.

Az E Coli egy olyan baktérium, amely gyomorpanaszokat és véres hasmenést okozhat. A British Triathlon, a sportágat az Egyesült Királyságban szabályozó testület közölte, hogy az elemzés eredményét csak a triatlon befejezése után hozták nyilvánosságra. Hozzátették, hogy a tengervíz a verseny megkezdése előtt átment a saját független szabályozói vizsgálatain.

"Elég szarul érzem magam a verseny óta" - írta Jacob Birtwhistle triatlonista az Instagramon az elemzés eredményeiről a Guardian szombati beszámolója szerint. "De azt hiszem, ez történik, ha sz*rban úszol." Egy másik triatlonista reagált a posztra: "Ez most már megmagyarázza, miért töltöttem a hétfő estét a fejemmel a vécében, miután vasárnap reggel versenyeztem".

A Northumbrian Water, a vállalat, amely 2,7 millió embernek nyújt víz- és csatornaszolgáltatást Anglia északkeleti részén, köztük Sunderlandben, közölte, hogy nem regisztrált olyan nyers szennyvízkibocsátást, amely befolyásolhatta volna a vízminőséget. "2021 októbere óta nem volt olyan kibocsátás egyik eszközünkből sem, amely negatívan befolyásolhatta volna a vízminőséget Rokerben" - közölte a vállalat szóvivője.

A British Triathlon eközben közölte, hogy együttműködik Sunderland városi tanácsával és az UKHSA-val, hogy megállapítsák a versenyt követően felmerült különböző megbetegedések okát. Számos tényező, köztük a szennyvízátfolyások és a közeli utakról és mezőkről lefolyó víz negatívan befolyásolhatja a vízminőséget az érintett területeken.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.