A kulináris élvezetekhez hozzá tartozik a pezsgő

Mit igyunk szilveszterkor? Tippek és receptek

Szilveszterkor csakis gazdagságot hozó italt fogyasszunk. Erre más nem is alkalmasabb, mint a pezsgő, amiből finom koktélokat is készíthetünk, méghozzá nagyon egyszerűen.

2010.12.27 10:55ma.hu

A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe.

Az alapborokat (cuvée) úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak.

A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított.

Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője Dom Perignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá.

Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.

A pezsgő erősen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom.

Egy idő után bepalackozzák, és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra a cukron kezdjenek élősködni.

Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják.

Pezsgő felhasználásával sokféle koktél is elkészíthető.

Bellini

A velencei Harry’s bárban alkották meg ezt a finom pezsgőkoktélt, Vincenzo Bellini a híres olasz festőművész tiszteletére.

Hozzávalók:

* szárazpezsgő
* friss vagy konzerv őszibarack
* őszibarack likőr

Elkészítés: Az őszibarackot leturmixolt állapotban öntsd jégre egy nagyobb méretű kancsóba. Öntözd meg baracklikőrrel, majd tölts hozzá egy palack szárazpezsgőt.

Keverd meg bárkanállal, majd jég nélkül töltsd ki a pezsgőspoharakba. Kir Royal A koktél megalkotója nem más, mint Félix Kir kanonok, a II. Világháború francia ellenállásának legendás alakja.

A háború után Dijon polgármesterévé választották, amely tisztjében kötelességének érezte a város és környékének, no meg persze azok termékeinek népszerűsítését.

Többek között a híres burgundiai borokat és a műfajában legjobbnak tartott helyi feketeribizli likőrt, a Créme de Cassist.

Hozzávalók:
* szárazpezsgő
* Créme de Cassis

Elkészítés: Tölts egy cl feketeribizli likőrt a pezsgőspohárba, majd töltsd fel szárazpezsgővel.

Mimosa

Hozzávalók:
* szárazpezsgő
* narancs

Elkészítés: Tölts egy kancsóba fele-fele arányban jól behűtött szárazpezsgőt, és frissen facsart narancslét.

Testarossa

Napjaink kedvenc pezsgőkoktélja. A friss eper és szárazpezsgő tökéletes harmóniája.

Hozzávalók:
* szárazpezsgő
* friss vagy fagyasztott eper

Elkészítés: Az epret turmixold le egy kevés cukorral. Majd öntsd jégre egy nagyobb méretű kancsóba.

Tölts hozzá egy palack szárazpezsgőt. Keverd meg bárkanállal, majd jég nélkül töltsd ki a pezsgőspoharakba.

Szilveszterkor miért pezsgőt iszunk?

Szilveszter estéjén és az újév első napján számos szimbolikus jelentőségű tevékenységet végzünk.

Ilyen az álarc viselése és a zajkeltés, trombitálás a szerencsétlenség elijesztésére, a hagyományosan meghatározott ételek és italok fogyasztása és a bulizás, szórakozás.

A hagyományos hiedelmek szerint ugyanis az új év annak szellemében telik majd, ahogyan az előző év utolsó illetve az újév első napját töltöttük.

Szórakozunk tehát, hogy az elkövetkező évünk is vidám és mókás legyen, és fogadalmakat teszünk, hiszen úgy véljük, egy új fejezet kezdetén könnyebb változtatnunk életünkön.

Az ünnepen szerencsét, gazdagságot hozó ételeket, italokat fogyasztunk. A szilveszteri vacsora fő fogása a malacsült, mivel az ifjú sertés a földet túrva kifordíthatja nekünk a szerencsét. Épp ilyen megfontolásból nem szokás lábasjószágot és baromfit enni, mivel az előbbi hátrafelé rúgva okozhat bajt, az utóbbi pedig elkaparhatja a szerencsénket.

A lencse illetve egyéb sok apró szemből álló étel, elsősorban hüvelyesek (bab, borsó) fogyasztásának hátterében az a cél áll, hogy az új évben legalább annyi pénzünk legyen, mint amennyi szem lencsét, babot, borsót ettünk már a legelején. Ebbe a sorba illeszkedik a pezsgő ivása is. A ma már a legtöbbek számára megfizethető ital nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először – véletlenül – borból pezsgőt.

A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe vett.

Ráadásul a palackok egy jelentős része felrobbant az előállítás során. Nem véletlen tehát, hogy a pezsgő ebben az időszakban csak a legtehetősebb nemesi családok mulatságain kerülhetett elő. network.hu

Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre.

Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált. A luxus érzete azonban mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz.

A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.