Erőszak

14 év fogság után szökött meg egy nő őrült fogvatartójától

A nő akkor tudott megszökni, amikor a férfit elmegyógyintézetbe zárták - állítja az orosz nyomozóbizottság.

2023.08.01 10:30ma.hu

Az oroszországi Cseljabinszki terület egyik lakosa állítólag 14 éven át tartott túszul egy nőt, miközben megölt egy másikat, akit szintén fogva tartott - közölte hétfőn a Nyomozó Bizottság helyi kirendeltsége. Médiajelentések szerint a gyanúsított édesanyja segített a nőnek megszökni.

A nyomozók szerint a gyanúsított 2009 őszén "alkoholfogyasztás ürügyén" egy magánházba vitte a nőt - egy helyi lakost -, és azóta ott tartotta fogva. Idén "a férfit mentális betegsége súlyosbodása után egészségügyi intézménybe szállították, a nő pedig elhagyhatta a háztartást, amelyben tartották" - áll a közleményben.

A médiajelentések szerint az áldozatnak, aki 19 éves volt, amikor elrabolták, szombaton sikerült megszöknie. Másnap a rendőrség megérkezett az uráli Szmolino faluba, és átkutatta az 50 éves Vlagyimir Cseszkidov és idős édesanyja, Valentina házát.

Az áldozat - akit egyes médiumok "Jekatyerina B." néven emlegetnek. - újságíróknak elmondta, hogy Cseszkidov verte és megerőszakolta őt mindazon években, amikor fogságban tartották. Azt is elmondta, hogy volt egy másik női fogoly is a házban, akit a férfi 2011-ben egy veszekedés után megölt. Az orosz média által "szmolinói mániákusnak" bélyegzett gyanúsított többször megszúrta áldozatát, majd egy fogóval végzett vele - állította a nő.

Később hétfőn a nyomozóbizottság bejelentette, hogy egy korábbi emberrablási ügy mellett gyilkossági eljárást is indítottak a gyanúsított ellen. A hivatal közölte, hogy a férfi háza előtti udvaron emberi maradványokat találtak.

Szmolino lakói újságíróknak elmondták, hogy ritkán látták kint Cseszkidovot, és az édesanyja azt mondta nekik, hogy Moszkvában vagy máshol van távol. A helyiek ragaszkodtak ahhoz, hogy Valentina tudott arról, hogy mit csinál a fia, és fedezte őt. Egy forrás azonban azt mondta az RT-nek, hogy az anya valójában semmit sem sejtett, és azt hitte, hogy "Jekatyerina" Cseszkidov barátnője. Egyes jelentések szerint Valentina volt az, aki végül segített neki megszökni.

Cseszkidovot, aki jelenleg elmegyógyintézetben van, a nyomozóbizottság szerint a rendőrség felügyelete alá helyezték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.