Évente egyszer készítsük a legjobban!

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka!

Évente egyszer eljön az a nap, amikor a háziasszony nekiáll húsvéti sonkát főzni. Hogyan érdemes elkészíteni az ünnepi finomságot?

2012.04.07 06:29laptopkonyha

A sonkát a főzés előtt legalább 3 órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a környezet hőmérsékletét felvegye.

A recept abból indul ki, hogy a sonka nincs elsózva, nem szárították ki a hentesnél, vagyis nem tavaly húsvét óta lóg az üzletben; ezen kívül húsüzemben készült, nem rokonnál.

Ha ez így van, akkor egy nagy lábasba forró vizet készítünk, a sonkát pedig lemérjük. Amikor a víz hőmérséklete 95-98 fok, azaz éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a sonkát. Ha van húshőmérőnk, használjuk!

A sonka lehűti a vizet; az újraforrástól számítva 15 percig ezen a magas hőmérsékleten főzzük, de 10 perc után a tűzhely erejét csökkentjük.

A főzési idő kilogrammonként 1 óra, kb. 80 fokon, vagyis éppen gyöngyöző vízben. Nem teszünk rá fedőt. A főzési idő leteltével ellenőrizzük a sonka belső hőmérsékletét a húshőmérő segítségével, ennek 75 foknak kell lennie; azaz, ha egy kötőtűt a húsba szúrunk, akkor ez könnyen belemegy, illetve könnyen kihúzható.

A sonkát 1 órán keresztül hagyjuk a saját levében hűlni, majd tálra tesszük, és hagyjuk a levegőn tovább hűlni. Amikor már hideg, egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, és ebbe csavarjuk. Hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.

Megjegyzés: a filmen egy 2,5 kg-os sonka készítése látható. Az időket ott eszerint mérték. Elkészítjük a salátaöntetet, azaz a dresszinget: összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, majd, ha szükséges, ízlésünk szerint tovább savanyítjuk, vagy édesítjük.

Az almás tormához az almát meghámozzuk, durvára reszeljük, rögtön a salátalébe tesszük, és összekeverjük a tormával. Aki csípősebben szereti, adhat hozzá több tormát.

Hogyan tálaljuk?

Ajánlatos szeletelőgéppel felvágni. Ha kötözött sonkáról van szó, akkor előzőleg eltávolítjuk a hálót. Kemény tojás, reszelt torma, tavaszi retek, újhagyma, paradicsom, paprika díszítheti a sonkás tálat, ezekhez kínálhatjuk a dresszinget. Kis tálban tegyük mellé az almás tormát is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.