Praemium Imperiale japán művészeti díj

Sophia Loren megkapja a "művészet Nobel-díját"

Sophia Loren világhírű olasz színésznő, valamint más olasz, német és japán alkotók részesülnek idén a Praemium Imperiale japán művészeti díjban, amelyet a "művészet Nobel-díjaként" emlegetnek.

2010.09.15 07:00MTI

A kitüntetést öt kategóriában adják át, a díjazottak nevét kedden jelentették be.

Sophia Loren mellett a díjazottak között szerepel a fény és a terek festőjeként méltatott olasz Enrico Castellani, valamint a virtuóz repertoárral rendelkező, szintén itáliai zongoraművész, Maurizio Pollini.

Szintén díjazzák a német szobrász Rebecca Hornt, illetve Ito Tojo japán építészt. Horn első nőként kapott önálló kiállítást a New York-i Guggenheim Múzeumban, munkái a szobrok mellett a filmektől a performanszokig és az installációkig terjednek, a díjat "iránymutató határátlépéseiért" kapja.

Ito Tojót
építészeti munkássága mellett az általa képviselt filozófiáért is dicsérik. A Praemium Imperiale-díjat öt - a festészet, a szobrászat, a zene, az építészet és a film vagy színház - kategóriában adják át 15 millió japán jen (mintegy 40 millió forint) kíséretében.

A díjátadó ceremóniát október 13-án Tokióban tartják.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.