Kultúra

Színháztörténeti dokumentumokat vásárolt meg az OSZMI Timár József családjától

A 20. századi magyar színházművészet kiemelkedő jelentőségű alkotója a Nemzeti Színházban kezdte pályafutását 1925-ben.

2024.05.21 20:49MTI

Timár József színművész családjától jelentős színháztörténeti dokumentumokat vásárolt meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával - közölte az OSZMI.

Tájékoztatásuk szerint az iratok alapjában nem módosítják ugyan a művész megítélését, abban azonban segítségükre lesznek a kutatóknak, hogy az életpálya egyes szakaszait jóval árnyaltabban mutathassák be.

A 20. századi magyar színházművészet kiemelkedő jelentőségű alkotója a Nemzeti Színházban kezdte pályafutását 1925-ben. A második világháború utáni politikai fordulatot követően, 1949-ben fegyelmivel elbocsátották állásából, s évekig fizikai munkából élt. Csak 1953-ban szerződtette a Madách Színház, s élete végén, 1959-1960-ban ismét a Nemzeti Színház tagja lehetett - idézték fel a közleményben.

A Timár családtól az OSZMI gyűjteményébe kerültek egyebek mellett Németh László és Perczel Zita levelei; valamint az a végzés, amely 1943-ban arról értesítette a színészt, hogy megszüntették a "magyar állam és a magyar nemzet megbecsülése ellen irányuló vétség miatt indított bűnvádi eljárást Horthy Miklós kegyelméből". Emellett a gyűjteménybe jutottak a színművész Nemzeti Színházból való elbocsátásának körülményeit dokumentáló iratok is.

"A gazdag fotóanyagban ott sorakoznak a legfontosabb Timár-szerepekről található felvételek, és a színművész mindennapjait megörökítő fényképek. A szcenikai gyűjtemény huszadik századi kollekcióját Timár József több mint fél évszázadon keresztül őrzött szép zakója gazdagítja" - írták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.