Kultúra

Oscar-díj - Új díjkategóriát vezet be az amerikai filmakadémia 2026-tól

A 98. Oscar-gálán már a filmek szereplőválogatóit is díjazzák majd.

2024.02.09 22:30MTI

Két év múlva, a 98. Oscar-gálán már a filmek szereplőválogatóit is díjazzák - számolt be róla a Variety.com filmes portál.

Az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS) csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy új díjkategóriát vezet be 2026-tól. A legjobb szereplőválogatás mezőnyben először a 2025-ben készült filmek szereplőválogatói versenghetnek az Oscarért.

A filmakadémia legutóbb több mint két évtizede, 2001-ben hozott létre új díjkategóriát a legjobb animációs filmek számára.

A szereplőválogatók (casting directors) saját ágazata 2013-ban alakult meg az amerikai filmakadémián belül. Az AMPAS 19 ágazata közül ez a legkisebb létszámú, jelenleg 158 aktív tagja van.

Az első díj odaítélésével kapcsolatos szabályok a 98. Oscar-díj teljes szabályzatában jelennek majd meg 2025 áprilisában.

A 96. Oscar-díjátadó gálát március 10-én rendezik meg a Los Angelesben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.