Programajánló

Mit rejt a Cziffra-dosszié? címmel időszaki kiállítás nyílik az ÁBTL-ben

A tárlaton az állambiztonság működéséről szóló előadásokkal, majd Farkas Gábor zongoraművész szólóestjével várják az érdeklődőket.

2024.02.02 00:30MTI

Mit rejt a Cziffra-dosszié? - Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság címmel időszaki kiállítás nyílik február 14-én az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) épületében: a tárlaton az állambiztonság működéséről szóló előadásokkal, majd Farkas Gábor zongoraművész szólóestjével várják az érdeklődőket.

A Cziffra Fesztivál és az ÁBTL közös eseményeként megvalósuló tárlat számos, eddig nem publikált dokumentumon és forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra György magyar származású zongoraművész életének egyes rejtett mozzanatait, összefüggéseit, egyben megvilágítja a mai ember számára az 1950-es évek állambiztonságának működését - olvasható a Cziffra György Fesztivál MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot - sikertelenül. Feleségét és őt több éves börtönbüntetésre, majd kényszemunkára ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között - idézik fel a közleményben.

A kiállítást neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, valamint a megnyitót követően 19 órától Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestje lesz hallható az Eötvös10 Színháztermében.

A tárlat szeptember 14-éig látogatható. A kiállításmegnyitón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán olvashatók.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.