Kultúra

Nyugat-Afrikából elrabolt műkincseket ad kölcsön Ghánának két brit múzeum

Az arany és ezüst műkincseket a gyarmati háborúkban a brit hadsereg rabolta el a térségből.

2024.01.26 01:30MTI

A londoni British Múzeum és a Viktória és Albert Múzeum a 19. századi gyarmati háborúkban Nyugat-Afrikából elrabolt ezüst és arany műkincseket ad kölcsön Ghánának, ahol a kumasi Manhyia Palotamúzeumban mutatják be azokat az asanti nép királyának ezüstjubileuma alkalmából rendezett kiállításon - írta meg csütörtökön a The Guardian online kiadásában.

II. Otomfuo Osei Tutu 1999 óta áll a Ghána középső részén élő asanti nép élén.

Az arany és ezüst műkincseket a gyarmati háborúkban a brit hadsereg rabolta el a térségből. Az egykor az asanti királyi udvarhoz tartozó értékes műtárgyakat Ghánában a kulturális örökség részének tekintik. A megállapodás alapján a V&A Múzeumból 17, a British Múzeumból pedig 15 műtárgyat mutatnak majd be az asanti régió fővárosában, Kumasiban.

Nana Oforiatta Ayim, a ghánai kulturális minisztérium különleges tanácsadója a BBC-nek elmondta, hogy a létrejött megállapodás jó kiindulópontul szolgál az erőszakos brit gyarmati múlt vétkeinek helyrehozatalában.

"Ezek nemcsak tárgyak, ezeknek spirituális jelentőségük is van. A nemzet lelkének részei. Önmagunk darabjai térnek vissza" - fogalmazott.

A V&A Múzeum igazgatója, Tristram Hunt a brit koronaékszerekhez hasonlította a ghánai kincseket, amelyek 150 év után a király ezüstjubileumára térnek vissza Ghánába.

Hunt hozzátette: a királlyal kötött hároméves kölcsönszerződés később akár meghosszabbítható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.