Kultúra

Közép-európai Zenetörténeti Kutatócsoport alakult a Zeneakadémián

Főbb témái kiterjednek azokra a jelenségekre, amelyek a magyar nyelvi kultúrához kapcsolódnak.

2023.09.15 15:21MTI

Közép-európai Zenetörténeti Kutatócsoport alakult a Zeneakadémián: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen létrehozott tudományos műhely egyik célja, hogy a magyar zenekultúra elmúlt háromszázötven évét regionális kontextusban tárja fel.

Mint felidézik, a Péteri Lóránt által vezetett Zenetudományi Tanszéken alakult Közép-európai Zenetörténeti Kutatócsoport főbb témái kiterjednek azokra a jelenségekre, amelyek a magyar nyelvi kultúrához, az egykori Magyar Királysághoz, az egykori Habsburg Birodalomhoz, a szovjet befolyás alatt álló Kelet-Közép-Európához, és ezen történelmi időszak, mintegy három és fél évszázad különböző német nyelvű országaihoz kapcsolódnak.

Az intézmény közleményében hangsúlyozza, hogy a kutatócsoport a Zeneakadémia idei, hegedűsöknek meghirdetett Bartók Világversenyének eseményeként, Rethinking Central European Music címmel megtartotta első nemzetközi konferenciáját is, Belinszky Anna, Fazekas Gergely és Péteri Lóránt, a tanszék munkatársai szervezésében. A rendezvényen a Zeneakadémia oktatói, más magyar intézmények képviselői, valamint az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Romániából, Svájcból és Szerbiából érkező szakemberek, többek között a Cambridge-i Egyetem, a Surrey-i Egyetem, a Royal Holloway (Londoni Egyetem), illetve a Leideni Egyetem kutatói tartottak előadást, felölelve az elmúlt 200 év zenei jelenségeinek széles skáláját, hangsúlyosan érintve Mahler, Bartók, Dohnányi és Kurtág munkásságát.

A közlemény idézi Vigh Andreát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, aki megnyitó beszédében kiemelte, "Közép-Európa az egyik legfontosabb fogalom, amelyet meg kell értenünk, ha meg akarjuk érteni történelmünket és identitásunkat". A rektor szerint egy felsőoktatási intézmény nagysága nem az azt vezető emberekben rejlik, hanem mindazokban a professzorokban és hallgatókban, akik új ötleteket találnak ki, új fórumokat hoznak létre, amelyek összekötik az embereket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.