Kultúra

Értékes kőfaragványokat adtak vissza Kínának New Yorkban

A relikviákat még az 1990-es évek elején távolították el egy sírból Kínában, majd a darabokat kicsempészték az országból.

2023.05.11 01:30MTI

Az Egyesült Államok két, összesen 3,5 millió dollár értékűre becsült 7. századi kőfaragványt adott vissza a Kínai Népköztársaságnak - erről a manhattani körzeti ügyész hivatala adott ki közleményt helyi idő szerint kedden.

A relikviákat még az 1990-es évek elején távolították el egy sírból Kínában, majd a darabokat kicsempészték az országból. 1998-tól 2023-ig, a régiségek lefoglalásáig Shelby White, egy manhattani magángyűjtő a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumnak kölcsönözte azokat. Mindkettő nagyjából 500 kilogrammot nyom. Az egyik 25 éven át a múzeum raktárában "pihent".

A White által vásárolt régiségekkel kapcsolatos bűnügyi nyomozás az év elején zárult le, eredményeként 10 különböző országból származó 89 régiséget foglaltak le. Együttes értékük közel 69 millió dollár. A szóban forgó két kőfaragványt a kínai konzulátuson adták vissza hivatalos keretek között.

"Sajnálatos, hogy ezt a két rendkívüli régiséget ellopták, és az egyik közel három évtizeden keresztül nagyrészt rejtve maradt a nyilvánosság elől" - jegyezte meg az átadáskor Alvin L. Bragg kerületi ügyész.

Huang Ping New York-i főkonzul megállapította, "a kulturális javak a kapcsolatot jelentik a múlt és a jelen között, emellett fontos hidat képeznek a különböző országok és kultúrák között. Ezért tekintjük szent küldetésnek a kulturális javak elleni bűncselekmények elleni fellépést" - mondta.

A manhattani ügyész immár második alkalommal juttat vissza korábban jogtalanul eltulajdonított kínai műtárgyakat. Az első ilyen eset 2021-ben volt. 2015-től az Egyesült Államok öt tételben összesen 404 műtárgyat és egy őskövületet adott vissza Kínának.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.