Artmozik éjszakája

Bírni fenékkel és szemmel: 34 film egyetlen éjszaka alatt

A 3. Artmozik éjszakáját május 16-ról 17-re virradóra tartják a fővárosi Toldi, Művész, Puskin és Tabán moziban.

2014.05.07 01:30MTI

Az aktuális és a közelmúltbéli filmsikerek mellett négy premier előtti és egy premiervetítést is tartogat az érdeklődők számára a 3. Artmozik éjszakája, amelyet május 16-ról 17-re virradóra tartanak a fővárosi Toldi, Művész, Puskin és Tabán moziban. Elővételi áron e hét csütörtökig lehet karszalagot vásárolni.

A szervezők kiemelték, hogy idén már négy helyszín, a megszokottak mellett a nemrégen felújított és újranyitott Tabán mozi is várja az éjszakai fesztiválozókat. A korábbi évekhez hasonlóan a repertoárt idén is részben a mozikban jelenleg is futó, részben pedig korábban vetített sikerfilmek alkotják. A legkülönbözőbb műfajú és hangvételű filmek között szerepel A nagy szépség, A Wall Street farkasa, a Halhatatlan szeretők és a magyar Viharsarok is.

Ezek mellett - szintén a hagyományt folytatva - lesznek premier előtti vetítések és a fesztiválon debütáló alkotások is. Premier előtt vetítik a Piafot is jegyző Olivier Dahan új filmjét, a Grace - Monaco csillaga című életrajzi drámát, amelyet így már két nappal a cannes-i díszbemutató után láthat a magyar közönség is. A szintén premier előtt vetített Csúnya, gonosz bácsik című izraeli thrillerben két férfi a törvényes határokat átlépve próbálja megtudni, mi történt egyikük brutálisan meggyilkolt kislányával. Az olykor fekete komédiába hajló filmet Quentin Tarantino 2013 legjobb filmjének nevezte.

Az országos bemutató előtt tekinthetik meg az éjszakázók Az ötödik kerék című olasz vígjátékot és a Dollár, kanna, szerelem című amerikai filmet, amelyben egy fiatal házaspárnak el kell döntenie, meddig hajlandóak elmenni a pénz kedvéért.

A fesztivál látogatói láthatják elsőként a Coen-testvérek Cannes-ban díjazott legutóbbi filmjét, a Llewyn Davis világát, amely a hatvanas évekbeli New York-i művészlétbe vezeti be a nézőt. Egyetlen egyszer vetítik az éjszaka folyamán a márciusi Észt Héten már bemutatott Mandarinokat. Az észt-grúz koprodukcióban forgatott háborús dráma a kilencvenes évekbeli grúz-abház konfliktus kulisszái között mutatja be a szeretet és az emberség erejét.

A mind a négy helyszínre, egész éjszakára érvényes karszalagot szerdán még kedvezményes, 2500 forintos áron, csütörtöktől 3000 forintért lehet kiváltani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.