Szabadtéri

Roma képzőművészeti kiállítás nyílt a Szabadság téren

Roma képzőművészek alkotásaiból nyílt köztéri kiállítás szombaton a budapesti Szabadság téren, a tárlaton szociológiai és életképeket ábrázoló fotókon és festményeken keresztül próbálják megismertetni és illusztrálni a kisebbségi népcsoport kultúráját, bemutatni hétköznapi életüket.

2012.10.06 22:29MTI

A második alkalommal tartott Aroma kortárs roma köztéri kiállítás és párbeszédfesztivál elnevezésű rendezvény megnyitóján Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere a kerület civil életének fontosságát hangsúlyozva arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az alkotók, akiknek műveit megtekinthetik, romaként és magyarként is a magyar kultúrát és az ország történelmét gazdagítják, "apró tetteikkel formálják közös országunkat, hazánkat".

Rogán Antal, aki a Fidesz parlamenti frakcióját is vezeti, azt mondta, hisz abban, hogy az embernek nem a múltjával kell foglalkoznia. Mindig arra törekedtek - tette hozzá -, hogy képeket, zsánerképeket hozzanak a belvárosba, és olyan zsánerszobrokat állítsanak, amelyek valaha a város életének a részei voltak, mert meggyőződése, hogy "ez lopja vissza, hogy mi itt a lelkünk mélyén valamennyien civilek vagyunk".

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a romák társadalmi integrációjára utalva úgy fogalmazott: csak azokon lehet segíteni, akik maguk is előre akarnak lépni. Példaként említette a Kortárs Roma Galéria tagjait, akik romaként, árvaként, állami gondozottként törtek ki, és váltak sikeres emberekké.

A köztéri kiállításon, amely október 19-ig lesz megtekinthető, fiatal, kortárs roma képzőművészek, köztük Káli-Horváth Kálmán, Vári Zsolt, Kunhegyesi Ferenc, Balogh Tibor alkotásait, valamint a Chachipe fotópályázat díjnyertes alkotásait nézhetik meg az érdeklődők.

Az Európai Unió tagországaiban meghirdetett fotópályázat egyik versenyzője, Molnár István Gábor fotós arról beszélt, hogy a többségi társadalom azért is fogadja előítélettel és távolságtartással a romákat, mert nem ismerik a népcsoport kultúráját, életét.

A 2003-ban képzőművész hallgatók és autodidakta művészek által alapított Roma Galéria Egyesület 2010-ben tartotta első köztéri kiállítását. Az idei rendezvényükön a helyszínen is bemutatták alkotásuk folyamatát, és zenés programokkal is szórakoztatták a Szabadság térre kilátogató mintegy kétszáz embert.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.