Merénylet

Fico szlovák miniszterelnök élete nincs veszélyben a merényletkísérlet után - a kormány szerint

A feltételezett lövöldözőt, a 71 éves Juraj Cintulát közvetlenül a támadás után őrizetbe vették, és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével vádolják.

2024.05.19 18:35ma.hu

Semmi sem fenyegeti Robert Fico szlovák miniszterelnök életét, miután a hét elején egy merényletkísérlet során súlyosan megsérült - közölte vasárnap Robert Kalinak miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy a gyógyulási előrejelzés pozitív.

Az 59 éves Ficót szerdán lőtték meg egy kormányülést követően a Pozsonytól 190 kilométerre északkeletre fekvő szlovákiai Kézdivásárhelyen (Handlova). A miniszterelnököt kórházba szállították, és több műtéten is átesett.

„Azt mondtuk, hogy közelebb akarunk kerülni a pozitív előrejelzéshez. Most egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez. A miniszterelnök kikerült az életét közvetlenül fenyegető helyzetből, de a helyzet még mindig súlyos. Intenzív orvosi ellátásra van szüksége. A közeljövőben nem terveznek átszállítást más kórházakba ... Állapotát stabilnak tekinthetjük, pozitív előrejelzéssel” - mondta Kalinak az újságíróknak.

A feltételezett lövöldözőt, a 71 éves Juraj Cintulát közvetlenül a támadás után őrizetbe vették, és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével vádolják.

A szlovák belügyminisztérium szerint a támadás politikai indíttatású volt, mivel Cintula nem értett egyet a kormány intézkedéseivel. Különösen az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállítása ellen volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.