Tüntetés

Brüsszelben tiltakozást szerveztek a tanárok, több ezren vonultak utcára

A rendőrség becslése szerint 5400 ember volt jelen az eseményen.

2024.04.23 12:25MTI

A túlterheltség, a munkaerőhiány és a tanítás alacsony minősége ellen demonstráltak kedden Brüsszelben a belga tanárok- írta az RTBF közszolgálati hírportál.

A hírportál szerint a demonstrálók - az ország északi és déli részéből érkezett általános iskolai tanárok és igazgatók - azt az üzenetet akarják eljuttatni a politikusoknak, hogy a választási kampányban ne feledkezzenek meg az oktatásról, amikor a francia ajkú belga régió, Vallónia és a főváros alkotta közösség, valamint a flamand közösség kormányalakításáról tárgyalnak.

A több ezer tüntető a brüsszeli központi pályaudvar előtt gyülekezett a reggeli órákban és a francia nyelvű közösségi kormányt alkotó pártok székhelye elé vonultak. A rendőrség becslése szerint 5400 ember volt jelen az eseményen.

A június 9-i belgiumi választások előestéjén a tanárok meg akarják ismételni követeléseiket, amelyek egyaránt vonatkoznak a személyzet munkakörülményeire és a diákok tanulási feltételeire.

Ragaszkodnak az osztálylétszám csökkentéséhez, és azt is szeretnék is elérni, hogy megszűnjenek a "gettóiskolák", ahol a tanulási nehézségekkel küzdő tanulók koncentrálódnak. Azt követelik továbbá, hogy vonják vissza a tanárok értékeléséről szóló rendelet azon elemét, amely "pedagógiai működési zavarok" esetén szankciókat helyez kilátásba ellenük. Fontos számukra az is, hogy több pénzt fordítsanak az oktatásra, amelyet - véleményük szerint - "nem szabad, hogy kizárólag a munkaerőpiac vezéreljen".

Tavaly áprilisban ugyanezen okok miatt szerveztek tüntetést a belga pedagógusok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.