Hirosimai és nagaszaki megoldást sürgetett

Tim Walberg képviselő Gáza atombombázását szorgalmazta?

Az amerikai kongresszusi képviselő ragaszkodik ahhoz, hogy "metaforáját" elferdítették és kiragadták a szövegkörnyezetből.

2024.04.01 07:57ma.hu

Tim Walberg michigani képviselő úgy véli, hogy Washingtonnak nem kellene pénzt pazarolnia a gázai vagy ukrajnai civileknek szánt humanitárius segélyekre, ehelyett inkább Izrael és Kijev háborús erőfeszítéseinek támogatására kellene összpontosítania, hogy "gyors" győzelmet érjenek el.

Walberg a múlt héten a michigani Dundee-ban, a nyilvánosság előtt tartott találkozón tette ellentmondásos megjegyzéseit. Egy március 25-én a közösségi médiában közzétett videóban a képviselő bírálta Joe Biden elnök politikáját, és azt mondta a kisszámú hallgatóságnak, hogy az Egyesült Államoknak a gázai segélyekből származó pénzeket inkább Izrael támogatására kellene fordítania, amelyet Washington "vitathatatlanul legnagyobb szövetségesének nevezett bárhol a világon".

"Egy fillért sem kellene humanitárius segélyre költenünk. Úgy kellene lennie, mint Nagaszakinak és Hirosimának. Legyünk túl rajta gyorsan" - hallani Walberg szavait.

"Ugyanennek kellene lennie Ukrajnában is. Gyorsan legyőzni Putyint. Ahelyett, hogy Ukrajnában 80%-ot humanitárius célokra használnának, 80-100%-ot kellene az orosz erők megsemmisítésére fordítani" - tette hozzá.

Miután kijelentései elterjedtek, Walberg azt állította, hogy szavait félrefordították és félreértelmezték, azzal érvelve, hogy csupán metaforikusan beszélt, és nem a nukleáris fegyverek tényleges használatát szorgalmazta.

"A megvágott videóban metaforát használtam, hogy érzékeltessem, hogy mind Izraelnek, mind Ukrajnának a lehető leggyorsabban meg kell nyernie a háborúit, az amerikai csapatok veszélybe sodrása nélkül" - mondta Walberg az X-en (korábban Twitter) vasárnap közzétett nyilatkozatában.  

"Ennek a metaforának a használata, valamint a kontextus kiragadása eltorzította az üzenetemet, de teljes mértékben kiállok ezek mellett a meggyőződések mellett és szövetségeseink mellett" - tette hozzá, azzal érvelve, hogy minél gyorsabban véget érnek ezek a konfliktusok, annál "kevesebb ártatlan élet kerül a kereszttűzbe".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.