Orosz elnökválasztás

A kínai elnök gratulált Vlagyimir Putyin újraválasztásához

Hszi Csin-ping kifejezte abbéli reményét, hogy a két ország közötti kapcsolatok, a stratégiai viszony tovább erősödik a következő években.

2024.03.18 12:39MTI

Hszi Csin-ping kínai elnök gratulált hétfőn Vlagyimir Putyinnak az orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez, és kifejezte abbéli reményét, hogy a két ország közötti kapcsolatok, a stratégiai viszony tovább erősödik a következő években.

Az orosz elnök újraválasztása alkalmából küldött gratuláló üzenetében Hszi megállapította: "az elmúlt években az orosz nép egy emberként egyesült, leküzdötte a kihívásokat, és folyamatos haladást ért el a nemzeti fejlődés és megújulás felé". Vlagyimir Putyin újraválasztása teljes mértékben tükrözi támogatottságát az orosz nép körében - tette hozzá.

Kína nagy jelentőséget tulajdonít a kínai-orosz kapcsolatok fejlődésének, és "készen áll arra, hogy szoros kommunikációt tartson fenn Oroszországgal a stratégiai partnerség tartós, stabil és mélyreható fejlesztése céljából, valamint hogy új korszakot nyissanak, amely javát szolgálja a két nemzetnek és más népeknek is" - jegyezte meg.

"A két államfő továbbra is szoros eszmecserét folytat, a két országot a jószomszédi és hosszú távú barátság fenntartására, az átfogó stratégiai koordináció elmélyítésére és a kínai-orosz kapcsolatok folyamatos fejlesztésének előmozdítására fogja vezetni" - mondta Lin Csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn egy újságírói kérdésre válaszolva.

Putyin az elnökválasztás utáni moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta: Oroszország és Kína között a kapcsolatok "nagyon stabilak és kiegészítek egymást", valamint hogy "a két ország állami érdekei egybeesnek, és ez nagyon jó alap a közös problémák megoldásához a nemzetközi kapcsolatok terén".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.