Pénzügy

Nem váltotta be a román kormány reményeit a borravaló megadóztatása

A vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be.

2024.02.22 05:30MTI

Nem váltotta be a román kormány reményeit a borravaló megadóztatása, a vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be, így kevesebb személyi jövedelemadót fizettek meg 2023-ra ezen a címen - derül ki az adóhatóság (ANAF) adataiból.

A vendéglátóiparban dolgozók által kapott borravaló után fizetett személyi jövedelemadóból 29,19 millió lej (2,28 milliárd forint) folyt be az államkasszába tavaly, közölte az ANAF.

A bukaresti kormány a 2023-as költségvetés tervezetében ennek az összegnek közel a háromszorosával, 95 millió lej (7,40 milliárd forint) bevétellel számolt ezen a címen.

A bevallás és befizetés alapján mintegy 300 millió lej borravalót fizettek tavaly a vendéglátásban, miközben a szakértői becslések 750 millió és 1,5 milliárd lej közötti értéket becsülnek.

A bukaresti parlament 2022 őszén fogadta el a jogszabályt a borravaló megadóztatásáról, az 2023. január 1-jén lépett életbe. A borravaló után 10 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni, nyugdíjbiztosítási- és egészségbiztosítási hozzájárulást nem vonnak belőle.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.