Kábítószercsempészet

A kokain volt mindig is a legfőbb exportcikkünk - kolumbiai elnök

A legújabb jelentések szerint a kábítószer ismét kiszorítja az olajat, mint az ország vezető árucikke.

2023.09.17 19:34ma.hu

A kokain és az olaj mindig is versengett Kolumbia vezető exportcikke pozíciójáért - ismerte el pénteken Gustavo Petro elnök. Petro ellenfelei azzal vádolták, hogy "narkóállamot" hozott létre, míg az elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a piaci erők felelősek a kokaintermelés közelmúltbeli megugrása miatt.

"A kokain többször is Kolumbia első számú exportterméke volt, és ha nem, akkor a második" - írta Petro az X-en (korábban Twitter). "Minden a két termék nemzetközi árától függ, ha az olaj ára csökken, a kokain a legnagyobb exportcikk, ha az olaj nemzetközi ára emelkedik, akkor az olaj az első és a kokain a második".

Petro alatt Kolumbia nagyrészt felhagyott a kokaültetvények füstölésének politikájával, ehelyett a magas rangú drogbandavezérek letartóztatására összpontosított. Eközben Petro engedélyezte, hogy a kis kokaültetvényesek megtarthassák termésüket, és tűzszüneti megállapodást kötött az ország néhány legnagyobb fegyveres milíciájával, amelyek közül sokan a kokainból származó nyereségből finanszírozzák gerillaműveleteiket.

A drogpolitika enyhülése közepette a kokaintermesztés tavaly rekordmagasságot ért el Kolumbiában - derül ki az ENSZ jelentéséből. Mivel a kábítószer potenciális termelése 24%-kal nőtt 2021-hez képest, a kokain még az év vége előtt megelőzi az olajat, mint Kolumbia legjövedelmezőbb exportcikke - jelentette csütörtökön a Bloomberg.

A Bloomberg adatai szerint 2022-ben a kolumbiai kokainexport 18,2 milliárd dollárt eredményezett, az olaj 19,1 milliárd dollárt.

Petro ellenfelei szerint az elnök politikája közvetlenül felelős azért, hogy a drogkereskedők zsebét tömik. "Meg kell akadályoznunk, hogy Petro Kolumbiát narkóállammá változtassa" - írta pénteken Miguel Uribe Turbay szenátor az ellenzéki Demokratikus Központ párttól az X-en.

Az a tény, hogy a kokainból származó bevételek közelednek az olajbevételekhez, azt a "szomorú valóságot" mutatja, hogy az olajkitermelés nem hoz annyi pénzt, mint a kábítószer- mondta válaszában Petro. "Termelő Kolumbiát akarunk" - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.