Baleset

Nem magyar turistát kellett kimentenie a horvát hegyimentő szolgálatnak

A konzuli osztály hivatalosan is megkereste a HGSS makarskai kirendeltségét, ahol cáfolták a hírt, de nem közölték, hogy a turista milyen illetőségű.

2023.09.15 19:30MTI

A közép-dalmáciai horvát hegyimentő szolgálatnak (HGSS) csütörtökön ki kellett mentenie egy sérült turistát a Biokovo-hegységben; a sérültről először olyan közlések jelentek meg, hogy magyar állampolgár, de a zágrábi magyar nagykövetség konzuli osztálya a HGSS-től később ezzel ellentétes hivatalos információt kapott.

A hegyimentő szolgálat csütörtök délután kapott bejelentést arról, hogy "egy fiatal magyar állampolgár" eltévedt a Biokovo-hegységben, és megsérült - írta az Index horvát hírportál a HGSS közösségi oldalára hivatkozva. A konzuli osztály hivatalosan is megkereste a HGSS makarskai kirendeltségét, ahol cáfolták a hírt, de nem közölték, hogy a turista milyen illetőségű.

A helyszínre Splitből és Makarskából kiérkező szolgálat munkatársai megtalálták a könnyebben sérült férfit egy rendkívül nehezen megközelíthető terepen, egy sziklafolyóson.

Az akcióban 15 hegyimentő vett részt. A kihívásokkal teli és veszélyes körülmények miatt a mentőcsapat egy része Biokovón éjszakázott, reggel pedig további erők érkeztek a terepre.

A sérült férfi biztonságos leszállításához 550 méteres magasságkülönbséget kell leküzdeniük.

A túrázó megfelelő felszerelés nélkül, papucsban indult útnak. A HGSS ezért ismételten felhívta a figyelmet, hogy a látogatók legyenek óvatosak, viseljenek megfelelő felszerelést, és tájékozódjanak az aktuális körülményekről, mielőtt elindulnának a hegyekbe. A biztonság az első - írták közösségi oldalukon.

Horvátországban nem ritka, hogy a nyári hónapokban turistákat kell kimenteni nehéz helyzetekből, mert nem mérik fel a terepviszonyokat, és megfelelő felszerelés nélkül indulnak túrázni a hegyekbe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.