Ukrajnai háború

Kijev törvényellenesnek minősíti az ukrán gabonaexport uniós blokádját

Az európai normák megsértését is felrótták az Európai Unió országainak.

2023.09.14 20:15MTI

Törvényellenesnek és destabilizáló hatásúnak minősíti Kijev az Európai Unió bármely olyan döntését, amely meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat szeptember 15. után - közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

"Meggyőződésünk, hogy bármely összeurópai, vagy nemzeti döntés, amely tovább korlátozza az ukrán mezőgazdasági exportot, nemcsak hogy nélkülözni fog minden alapot és törvényellenes lesz, de ártani fog Ukrajna, az uniós tagállamok és összességében az EU általános gazdasági érdekeinek, valamint destabilizáló hatással lesz a globális élelmiszerpiacra is" - olvasható a közleményben.

Emellett az ukrán külügyi tárca az európai normák megsértését is felrótta az Európai Unió országainak.

"Szeptember 15-én lejár az Európai Bizottság tilalma az ukrán gabonafélék uniós tagállamokba irányuló importjára. Ukrajna arra számít, hogy ezután az európai fél feloldja az ukrán mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó összes korlátozást. Ezzel a lépéssel véget lehet vetni az EU-Ukrajna társulási szerződés rendelkezései, valamint az egységes európai piac elvei és szabályai megsértésének" - húzta alá a tárca.

Korábban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden a Polsat lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Varsó hajlandó egyoldalú tilalmat bevezetni az ukrán gabona behozatalára, ha az EU nem hosszabbítaná meg az uniós tilalom hatályát szeptember 15-én túl. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök viszont azzal fenyegetett, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul ebben az esetben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.