Világvége

14 ezer embert kellett evakuálni a lengyelországi Lublinban - videó

Második világháborús bomba miatt állt a bál.

2023.08.11 16:10MTI

Ideiglenesen kitelepítettek otthonából 14 ezer embert péntek hajnalban a kelet-lengyelországi Lublinban az előző nap talált második világháborús bomba miatt - közölte a lengyel média.

A bombára csütörtökön bukkantak egy lakótelep építkezése közben. A helyszínen a második világháború idején repülőgépgyár és repülőtér működött. A PAP hírügynökség úgy értesült, hogy több száz kilogrammos robbanószerkezetről van szó.

A péntek reggel 7 órára elrendelt, Lublin nyugati városrészeit érintő evakuálást 200 katona segítette. A lakosok a helyi stadiont használhatják átmeneti szállásként, a betegek számára a közeli gondozó otthonokban biztosítottak menedéket. A rászorulók pszichológiai támogatásban részesülhetnek.

A tűzszerészek délután, mintegy kétórás akció után kiemelték a bombát, amelyet a Lublintól 160 kilométernyire fekvő, délkelet-lengyelországi Nowa Deba melletti gyakorlótéren semmisítenek meg - közölték a lengyel fegyveres erők főparancsnoksága X-honlapján.

Lengyelországban mindmáig találnak második világháborúból visszamaradt bombákat. A hatástalanításukhoz elengedhetetlen nagyobb kitelepítést utoljára májusban kellett végrehajtani a nyugat-lengyelországi Wroclawban, ahol 2 és fél ezer embert irányítottak biztonságos helyekre egy 250 kilogrammos robbanószerkezet miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.