Energiaválság

Az orosz gáz táplálta a német ipart - Uniper

Berlin korábban gázának mintegy felét és kőolajának több mint egyharmadát a szankciókkal sújtott országból importálta.

2023.08.07 16:26ma.hu

Az Oroszországból érkező gázszállítások hozzájárultak a német ipar növekedésének fellendítéséhez - mondta Michael Lewis, az uniós ország nagy energiaipari vállalatának, az Unipernek az új vezérigazgatója.

Az EU legnagyobb gazdaságának orosz gáz- és olajszállításai az ukrajnai háborút követően vagy jelentősen csökkentek, vagy teljesen leálltak, mivel Brüsszel körről-körre oroszellenes szankciókat vezetett be, Moszkva pedig az üzemanyag-szállítások csökkentésével és új fizetési rendszer bevezetésével vágott vissza.

"Az Oroszországgal való kapcsolatok sikeresek voltak Németország számára" - mondta Lewis a hét elején a Handelsblatt című német lapnak adott interjújában.

"Az Oroszországból érkező olcsó gáz hozzájárult a német ipar fejlődéséhez" - mondta arra a kérdésre, hogy az ország rossz felkészültsége az előző télre összefüggésben állt-e a vállalat Oroszországgal fenntartott kapcsolataival.

A vezérigazgató szerint a jelenlegi ukrajnai konfliktus arra késztette a közműszolgáltatót, hogy "diverzifikálja gázprofilját".

"A jövőben az Egyesült Államok, a Közel-Kelet, Ausztrália és Azerbajdzsán felé fordulva tervezzük portfóliónk további diverzifikálását" - tette hozzá.

Lewis ugyanakkor rámutatott, Németország jelenleg sokkal jobban felkészült a közelgő hideg évszakra, mint az előzőre.

"A gáztárolók jobban megtelnek, mint tavaly" - mondta. "Ráadásul Németország [cseppfolyósított földgázzal működő] terminálokat épített, például Wilhelmshavenben, és a földgáz iránti kereslet csökkent."

Az Uniper vezérigazgatója azonban hangsúlyozta, hogy sok múlik majd a keresleten és az időjárási viszonyokon.

Lewis szerint az Uniper 2030-ig több mint 8 milliárd eurót (több mint 8,8 milliárd dollárt) tervez befektetni a zöld energiába, 2040-re el kívánja érni a nulla szén-dioxid-kibocsátást, és már 2029-re fel akar hagyni a szén felhasználásával az elektromos áramtermelésben.

Kiemelte, hogy az energetikai átállás nem lehet gyors, és hozzátette, hogy Németországnak legalább 15 évig szüksége lesz gázra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.