Nagy-Britannia

Belehajtott egy autó a Downing Street kapujába - videó

Egy embert szándékos károkozás és közúti veszélyeztetés gyanújával a helyszínen őrizetbe vettek.

2023.05.25 19:17MTI

Autó ütközött csütörtökön a londoni miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Street kerítésének. A Scotland Yard csütörtök este bejelentette, hogy nem kezeli terrorizmussal összefüggő cselekményként az incidenst, a gépkocsi vezetőjét, akit a helyszínen őrizetbe vettek, szándékos károkozással és közúti veszélyeztetéssel gyanúsítják.

Sérülés nem történt.

A Scotland Yard a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt - amelyről a Downing Street is nyílik - egy időre teljes hosszában, a Trafalgar tértől a parlament tőszomszédságában ívelő Westminster hídig lezárta, de csütörtök este megindult a forgalom, és csak a Downing Street bejáratánál volt már csak kisebb területet elzáró kordon.

A rendőrök egy középkorú, fehér pólót viselő férfit vezettek el megbilincselve a helyszínről.

A járművet átkutatták, és este egy rendőrségi autószállító teherautóval elvitték.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság nem sokkal az incidens után közzétette a parlament épületének közelébe telepített egyik állandó kamerájának felvételét az esetről. A filmen látható, amint egy ezüstszínű ötajtós Kia személyautó a Downing Streettel szemközti utca, a Richmond Terrace felől keresztben átszeli a négysávos Whitehallt, a Downing Streetet elzáró vaskerítés előtt lelassít, majd megáll.

A BBC értesülése szerint Rishi Sunak miniszterelnök az incidens idején a Downing Street 10. alatt lévő hivatalában tartózkodott, de nem sokkal később távozott.

A Downing Street 1732 óta a kormányfői hivatal utcája, emellett a mindenkori pénzügyminiszter hivatalos rezidenciájának is otthont nyújt. A két rezidenciával szemben - a Whitehall felől tekintve az utca baloldalán - a brit külügyminisztérium hatalmas épületének hátsó frontja emelkedik.

A Downing Street bejáratát három méter magas, robbanásoknak is ellenálló öntöttvas biztonsági kerítés zárja el. A kaput belülről külön fegyveres egység őrzi.

A Downing Streeten évtizedekkel ezelőtt még szabadon lehetett sétálni, de 1988-ban, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyre sűrűbb merényletei miatt az utcát lezárták.

A miniszterelnöki hivatal elleni legsúlyosabb merényletet is az IRA követte el: a szervezet 1991. február 7-én aknavetőből három töltetet lőtt ki a Downing Street felé, és az egyik fel is robbant a kormányfői rezidencia kertjében, miközben John Major akkori konzervatív párti miniszterelnök éppen kabinetülést tartott.

A merényletben a kormány tagjai közül senki nem sérült meg, de a szabadban tartózkodók közül négyen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.