Aszály

Szigorították a vízkorlátozási intézkedéseket Dél-Franciaországban

A történelmi szárazság miatt a legmagasabb szintű riasztást léptették életbe.

2023.05.11 03:30MTI

Újabb vízkorlátozási intézkedések léptek életbe szerdán a dél-franciaországi Pyrénées-Orientales megyében, ahol a történelmi szárazság miatt a legmagasabb szintű riasztást léptette életbe a prefektúra.

A folyók, a duzzasztógátak és a felszín alatti vízkészletek alacsony töltöttségi szintje miatt a Pireneusoktól a Földközi-tenger partjáig terjedő területen korlátozzák a hatóságok a mezőgazdasági öntözést, betiltották a kerti medencék feltöltését és a gyógyfürdők használatát.

Eddig csak fokozott riasztás volt érvényben a szárazság által leginkább sújtott francia megyében, ahol a csapadékhiány az elmúlt 12 hónapban rendkívüli volt (60-65 százalékos) a hatóságok szerint.

A június 13-ig bevezetett korlátozások értelmében a tengerparton a tusolókat lezárták, s a prefektúra kedd este közzétett közleményében a vízhasználókat az igazságos elosztásra kéri a mezőgazdaságban, minden egyéb gazdasági tevékenységben és a háztartási vízhasználatban. A konyhakertek és a zöld területek öntözése, továbbá a kerti medencék feltöltése tilos.

A golfpályákon este 8 óra és hajnali 2 óra között engedélyezett az öntözés, de kizárólag a szennyvíz újrahasznosítási rendszeréből. Az autómosás csak azokon a töltőállomásokon engedélyezett, amelyek 70 százalékában újrahasznosított vizet használnak.

Bruno Vila, a gazdák megyei szövetségének elnöke szerint "ez kevésbé rossz, mintha egyáltalán nem lenne víz, de az 50 százalékkal kevesebb vízzel történő öntözésnek lesznek következményei: a félelmeink megnőttek, és még csak a szezon elején tartunk" - mondta az illetékes. "Realistának kell lenni, éghajlati csoda hiányában őszig nem térhetünk vissza (a megszokott rendbe), és gazdasági téren ez nem lesz könnyű" - tette hozzá.

Marc Fesneau agrárminiszter a megyében tett látogatásán szombaton arról biztosította a gazdákat, hogy kártérítést kapnak a rendkívüli szárazság okozta károkért.

"Ez olyan helyzet, mint a koronavírus-járvány. Fedezni foguk a termelési és bevételi veszteségeket" - jelentette be a tárcavezető.

Három déli megyében (Bouches-du-Rhône, Gard, Var) már korábban bevezették a legmagasabb riasztási fokozatot, míg kilenc további megyében fokozott riasztás van érvényben a vízhasználatot illetően.

Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter a múlt héten egy interjúban kiemelte, hogy "a 2023-as nyárra való felkészüléskor nem szabad, hogy a prefektusoknak remegjen a keze, amikor korlátozó intézkedésekre van szükség".

A hatóságok már április közepén figyelmeztették a rendkívüli szárazság fokozott veszélyére egyes régiókban, miután a márciusi eső nem volt elégséges a felszín alatti vízkészletek feltöltéséhez, amelyek 75 százaléka alacsony vagy nagyon alacsony töltöttségi szinten van jelenleg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.