Fegyverkezés

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétákat indított

Észak-Korea szerint az indítás célja "nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése" volt.

2023.03.14 07:45MTI

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított kedden - közölte Dél-Korea egy nappal azután, hogy öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesítette bizottsága arról számolt be, hogy két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyeket a Keleti-tenger irányába bocsátották fel Dél-Hvanghe tartomány Jangjon településének térségéből reggel 7 óra 41 perc és 7 óra 51 perc között.

Phenjan vasárnap két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról a "Szabadságpajzs" elnevezésű közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén. Észak-Korea szerint az indítás célja "nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése" volt, miközben bírálta a két szövetséges közötti gyakorlatokat.

Az ilyen katonai gyakorlatok, amelyek a két szövetséges szerint Phenjan növekvő fenyegetéseivel szemben hivatottak fellépni, rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját. Phenjan ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul "megsemmisítő" fellépést ígér.

Phenjan 2022-ben "visszafordíthatatlannak" minősítette atomhatalmi státuszát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve rekordszámú ballisztikus tesztet hajtott végre.

A múlt héten Kim Dzsongun észak-koreai vezető elrendelte hadseregének, hogy fokozza a katonai manővereket egy "valódi háborúra" való felkészülés jegyében.

Washington többször is megerősítette "megingathatatlan" elkötelezettségét, hogy megvédi Dél-Koreát, felhasználva "katonai képességeinek teljes skáláját, beleértve a nukleáris képességeket is".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.