Nukleáris esemény

A nukleáris rakétabázisokon rákosak lettek az amerikai katonák

Több, a helyszínen dolgozó tisztnél limfómát diagnosztizáltak, egyikük meghalt.

2023.01.24 13:30ma.hu

Az amerikai hadsereg kilenc vérrákos esetet vizsgál olyan tisztek körében, akik évtizedekkel ezelőtt a Montana államban található Malmstrom légibázison, egy jelentős nukleáris rakétakilövő telephelyen dolgoztak. A vizsgálatról először az AP számolt be hétfőn, és a Pentagon tisztviselői megerősítették.

A megbetegedett tisztek mindegyike a mintegy 150 Minuteman III nukleáris töltetű interkontinentális ballisztikus rakétának otthont adó bázis silóiban teljesített szolgálatot, méghozzá 25 évvel ezelőtt. A diagnózis mindegyik esetben non-Hodgkin-limfóma volt, az egyik tiszt pedig belehalt a betegségbe.

"Vannak arra utaló jelek, hogy lehetséges összefüggés van a rák és a Malmstrom AFB-n a rakéták harci személyzetének szolgálata között" - mondta Daniel Sebeck alezredes a január elején egy katonai tájékoztatón bemutatott és a hírügynökség által idézett diákon.

"A rakétások mindig is aggódtak az ismert veszélyek miatt, mint például a vegyi anyagoknak, azbesztnek, poliklórozott bifenileknek, ólomnak és más veszélyes anyagoknak való kitettségük miatt" - jelentette ki.

Sebeck hozzátette, hogy különösen aggasztó a rákos megbetegedések, különösen a limfóma "aránytalanul nagy száma". A kérdés azért fontos az űrhadsereg számára, mert jelenleg 455 volt rakétás katona szolgál az űrhadseregnél, köztük négy olyan személy, akiknél szintén limfómát diagnosztizáltak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.