Háború

Apokalipszis jön - figyelmeztetést adott ki az orosz ortodox egyház

Egyes "őrültek" úgy vélik, hogy Oroszországot legyőzhetik, de ez kiválthatja a világvégét - mondta Kirill pátriárka.

2023.01.20 16:14ma.hu

Az Oroszország elpusztítására tett kísérletek katasztrófát jelenthetnek az egész világ számára - figyelmeztetett Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje.

A lelki vezető az ortodox keresztények Epifánia ünnepét ünneplő istentisztelet után mondott beszédében azt állította, hogy mind a nemzetközi közösség, mind Oroszország "nagyon nagy fenyegetésekkel" néz szembe.

Kirill pátriárka szerint a probléma gyökere az, hogy egyes "őrültek" azt hiszik, hogy Oroszországot, amely "hatalmas fegyverekkel rendelkezik és rendkívül erős emberek lakják... akik soha nem adták meg magukat ellenségnek és mindig győzedelmeskedtek, a jelenlegi körülmények között le lehet győzni".

Az sem lenne lehetséges, hogy "rájuk erőltessenek bizonyos értékeket, amelyeket még csak értékeknek sem lehet nevezni, hogy olyanok legyenek, mint mindenki más, és engedelmeskedjenek azoknak, akiknek hatalmukban áll a világ nagy részét irányítani" - jegyezte meg.

"Imádkozunk az Úrhoz, hogy világosítsa meg ezeket az őrülteket, és segítsen nekik megérteni, hogy minden Oroszország elpusztítására irányuló vágy a világ végét jelenti" - tette hozzá.

A pátriárka megjegyzései visszhangozzák Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök csütörtöki nyilatkozatát, aki arra figyelmeztette azokat az országokat, amelyek Moszkva ukrajnai vereségét szeretnék látni, hogy az Oroszországhoz hasonló atomhatalmak "még soha nem veszítettek el olyan nagy konfliktust, amelytől a sorsuk függött". Ha egy ilyen ország elveszítene egy hagyományos háborút, az nukleáris konfliktust válthat ki - tette hozzá.

A hónap elején az orosz egyházfő arra szólította fel mind Moszkva, mind Kijev erőit, hogy a január 7-i ortodox karácsony előtt és alatt kössenek tűzszünetet, hogy a híveknek legyen lehetőségük részt venni az istentiszteleteken.

Órákkal később a javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök is támogatta, és elrendelte, hogy a moszkvai csapatok 36 órára vonuljanak vissza. A tűzszünetet azonban Kijev elutasította, ukrán tisztviselők "képmutatásnak" és katonai cselnek minősítették az ajánlatot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.