Diplomácia

Rózsaolajjal ajándékozta meg Merkelt születésnapja alkalmából a bolgár kormányfő

Rózsaolajjal ajándékozta meg Angela Merkel német kancellárt 66. születésnapja alkalmából Bojko Boriszov bolgár kormányfő pénteken.

2020.07.17 19:22MTI

A német kancellár az Európai Tanács kétnaposra tervezett brüsszeli ülése előtt vette át az ezüst tárolóedényt a hagyományos bolgár rózsaolajjal és jókívánságokkal - közölte a szófiai kormány. A tájékoztatás szerint - amelyet a dpa hírügynökség idézett - Boriszov egyben sok sikert kívánt a német soros uniós elnökségnek. Mint mondta, bízik abban, hogy az uniós elnökség céljainak megvalósítása "pozitívan fog majd kihatni az egész Európai Unióra".

Németország 2020 második félévében az uniós miniszteri tanács soros elnökségét tölti be.

A portugál miniszterelnök szintén ajándékkal kedveskedett a német kancellárnak. Német diplomáciai források szerint António Costa díszes parafa dobozban José Saramago Nobel-díjas portugál író 1995-ben megjelent, Vakság című regényét ajándékozta Merkelnek. Costa emellett személyre szabott arcmaszkokat adott át minden tagállami vezetőnek szintén portugál parafa dobozokban.

A német kancellár sem érkezett üres kézzel. Ő az indiai Goa városa - innen származnak Costa ősei - 17. századi térképének hasonmás kiadását, valamint a német Történeti Múzeum portugál tengerészekről szóló katalógusát ajándékozta a most 59 éves portugál vezetőnek.

A párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia elnök Angela Merkelnek néhány palack francia borral, António Costának pedig egy - meg nem nevezett - francia festő festményével kedveskedett.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyalnak a pénteken kezdődött, de hosszúnak ígérkező brüsszeli csúcson.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.