Alacsony az egészségügyi kockázat
Huszonöt országba szállíthattak a dioxinnal szennyezett ír sertéshúsból
Huszonöt országba szállíthattak az ír hatóságok vasárnapi közlése szerint a dioxinnal szennyezett sertéshúsból.
2008.12.08 08:01MTISzombaton jelentették be Dublinban, hogy visszahívják az üzletekből, az éttermekből és a feldolgozó üzemekből a szeptember óta Írországban előállított összes disznóhúst, illetve az abból készült termékeket, mert veszélyesen magas arányban van bennük a rákkeltő anyagból. Írország tavaly 129 ezer tonna sertéshúst exportált, túlnyomórészt Nagy-Britanniába, de jelentős mennyiséget szállított Németországba és Japánba is. A berlini fogyasztóvédelmi hivatal elrendelte, hogy az Írországból származó, sertéshúsból készült termékeket távolítsák el az üzletek polcairól.
Egyelőre tart annak a felmérése, mennyi írországi sertéshús van jelenleg a német piacon. Nagy-Britanniába, Franciaországba, Hollandiába és Belgiumba biztosan jutott a szennyezett húsból. Az ír élelmiszerbiztonsági hatóság közlése szerint szennyezett takarmánnyal etették az állatokat, erre vezethető vissza a mérgezés. A hivatalos szervek szemlét tartottak egy takarmány-előállító üzemnél a szigetország délnyugati részén. Brian Cowen ír miniszterelnök sietett megnyugtatni a közvéleményt.
A kormány megtesz minden szükséges intézkedést - mondta. Az ír élelmiszerbiztonsági hivatal közölte, jóllehet valóban magas a hús dioxintartalma, meglehetősen alacsony az egészségügyi kockázat a fogyasztókra nézve. Szakértők rámutattak, a dioxin csak akkor jelent veszélyt az emberi egészségre, ha huzamosabb időn keresztül magas koncentrációban van jelen a szervezetben.