Választás 2022

Hamis ajánlóívekkel lett jelölt, vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy nő ellen, aki az idei országgyűlési választáson hamis ajánlóívekkel lett képviselőjelölt.

2022.11.22 11:09MTI

Négyessyné Bodó Marianna, a megyei főügyészség sajtószóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben azt írta, a kecskeméti nő - egy országos listát állító párt célkitűzéseivel egyetértve - 2021 novemberében vállalta el, hogy egyéni jelöltjükként indul a választáson. A jelöltség érdekében az egyéni választókerületében februárban hozzákezdett az ajánlások gyűjtéséhez, amiben többen segítették.

Miután az aktivisták összegyűjtötték az ajánlásokat, az íveket úgy adták vissza a vádlottnak, hogy azokon az ajánlást gyűjtők adatai kitöltetlenek maradtak, és az íveket sem írták alá. A nő az íveket a saját adataival kitöltötte és aláírta, azt a látszatot keltve, hogy az ajánlásokat maga gyűjtötte; ezután bekerült a képviselőjelölti nyilvántartásba.

Az illetékes választási iroda elnökének feljelentése alapján indult nyomozás során megállapították: az ajánlási szabályok megsértésével kitöltött, hamis ajánlóíveken lévő ajánlások nélkül a nő el sem érte volna a képviselőjelöltté váláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást.

Az ügyészség a nőt választás rendje elleni bűntettel vádolja és ezért vele szemben - tárgyalás mellőzésével - pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Az ügyben a Kecskeméti Törvényszék dönt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.