Közlekedés

Riasztást küldhetnek egymásnak az autósok az új magyar applikáció segítségével

Cél az autós-kultúra fejlesztése.

2020.08.12 16:52ma.hu

Mindenkivel előfordult már, hogy égve hagyta a fényszórót, vagy az egyik ablak lehúzva maradt. Ilyenkor rendszerint másnap szembesülünk a valósággal és jó esetben csak az akkumulátort kell feltölteni. Az ingyenesen használható Autóőrszem applikáción keresztül a rendszámot beírva tudnak egymásnak üzenni az autósok. Már közel 7500 rendszámot regisztráltak és a második frissítést követően Viberen és Facebook Messengeren keresztül is küldhető riasztás.

Egy fiatal magyar pár fejéből pattant ki az ötlet, miután harmadjára jártak pórul és kellett munka előtt bebikázni a gépkocsijukat, hogy kellene egy mobiltelefonos applikáció, ahol közvetlenül lehet az autótulajdonosoknak üzenni. Természetesen nem vezetés közbeni üzengetésről van szó, hanem olyan hétköznapi dolgokról, mint például figyelmetlenségből rossz helyen parkoltunk vagy épp égve hagytuk a fényszórót. Ezért sajáterőből megalkották az Autóőrszem applikációt, amely segítségével könnyedén üzenhetnek egymásnak az autótulajdonosok.

Riasztás típusok
Egy kattintással lehet üzenni az autótulajdonosnak, ha bármilyen problémát észlelnek a gépjárművel kapcsolatosan. Például, ha rossz helyre parkolt, épp elvontatják vagy ha bekapcsolt a riasztó. De ha a műszaki állapotában érzékelnek problémát, mint csöpögő olaj vagy lapos kerék is azonnal lehet jelezni a tulajdonosnak. Az Autóőrszem letölthető androidra és iOs-re egyaránt.

Autós közösségépítés
“Egy éve adtuk ki az első verziót és a sok visszajelzésnek köszönhetően mára sikerült olyan funkciókkal bővíteni, ami lehetővé teszi, hogy bárki szívesen használja az applikációt. Nagyon egyszerű használni, be kell írni a rendszámot, akinek tulajdonosát riasztani szeretnénk és bepipálni, hogy miről szeretnénk értesíteni. A legújabb frissítés óta már lehetőség van szabadszavas üzenetküldésre is, amit a felhasználók kérései alapján építettünk be a rendszerbe” - mondta Molnár József, az Autóőrszem fejlesztője, alapítója.

“Szeretnénk, ha nem mennének el az emberek az olyan problémák mellett, ami pár kattintással orvosolható, és másnak óriási segítség.  Az applikációval a célunk az autós-kultúra fejlesztése, egy autós közösség elindítása, ahova bárki csatlakozhat, aki szeretne segíteni a másiknak.” - tette hozzá Molnár József.

Anonim rendszer
Az Autóőrszem attól lesz sikeres, hogy ha minél több rendszámot regisztrálnak, hiszen csak akkor kaphatja meg valaki a riasztást, ha regisztrálta saját rendszámát. Egy rendszámnak egy jogosultja lehet, de több személy is kaphat értesítést ha a tulajdonos úgy határoz. A felhasználók a rendszámra tudnak küldeni üzenetet. A rendszer egyébként anonim, nem derül ki, hogy személy szerint kihez tartozik a gépkocsi vagy hogy ki küldte a riasztást. 

Fontos része volt a fejlesztésnek a visszaélések minimalizálása, ezért számos óvintézkedést tettek már az első pillanatban az Autóőrszem megálmodói. Például a riasztást kapó autótulajdonos értékelheti, hogy értékes volt-e az információ, így ha valaki hamis riasztásokkal próbálkozik inaktiválni tudják a fiókját.

Az autóval nem rendelkezők is segíthetnek
A legújabb frissítéssel az autóval nem rendelkezők is tudnak segíteni, ugyanis Facebook Messenger vagy Viber segítségével is tudnak riasztást küldeni a nem regisztrált, de segíteni akaró járókelők. Elérhető már egy autóra ragasztható matrica is, amivel jelezni tudják az autósok, hogy használják az Autóőrszem applikációt. Ez megkönnyíti a riasztást küldők dolgát, hiszen azonnal látják, hogy meg fogja kapni az információt az autótulajdonos.

Az Autóőrszem fejlesztése természetesen itt nem áll meg, a felhasználói visszajelzések és kérések alapján további újítások várhatóak, mint a zónaterület alapján történő riasztás, de tervezik az aktív felhasználók jutalmazását is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.