Hogyan óvjuk adatainkat

Milliárdos üzlet a digitális adatlopás

Egyre népszerűbbé válik a digitális adatlopás, vagy szakszerűbb nevén a "személyazonosság-lopás" - a Panda erre kínál most komplex megoldást.

2008.11.18 19:37ma.hu

Felmérések szerint egyre gyakoribbá válik a pongyolán csak adatlopásnak hívott jelenség. Az angol szakszóval "identity theft"-nek (magyarul talán a "személyazonosság-lopás" kifejezéssel lehetne legjobban visszaadni) nevezett támadások rendkívül sokrétűek lehetnek, egyvalami azonban közös bennük: valamilyen értelemben a számítógép felhasználóinak személyazonosságát igyekeznek elorozni. Mindez hatalmas üzlet, hiszen egy ilyen digitális "megszemélyesítéssel" online bankfiókokhoz, hitelkártyákhoz férhetnek hozzá a csalók; a Gartner egy tavalyi jelentése szerint 2007-ben mindez 3,2 milliárd dolláros veszteséget okozott.

Az egyik hazai cég terméksorozata ezek ellen kínál komplex megoldást. Mindegyik termék tartalmaz ún. anti-phishing megoldásokat, amelyek a hazánkban is nagy nyilvánosságot kapott, ún. adathalász-támadások ellen véd. Az ún. anti-banker Trojan engine azoktól a trójai programoktól véd, amelyek segítségével a digitális bűnözők akár az online bankfiókunk felett is átvehetik az uralmat, tetemes károkat okozva ezzel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.