Időjárás

Meteorológia: az ilyenkor szokásosnál olykor 10 Celsius-fokkal is melegebb eddig a február

Különösen február 3-a óta rendkívül markáns az eltérés a napi átlagtól, amely országos átlagban is gyakran alakult 10 Celsius-fok körül.

2024.02.09 17:28MTI

Februárban eddig minden nap országszerte meghaladta a csúcshőmérséklet az ilyenkor szokásosat - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán pénteken.

Hozzátették: különösen február 3-a óta rendkívül markáns az eltérés a napi átlagtól, amely országos átlagban is gyakran alakult 10 Celsius-fok körül.

Megjegyezték: ezek alapján "egy tartósan kemény téli periódusra" lenne szükség, hogy a februári átlaghőmérséklet közelebb kerüljön a klimatológiai átlaghoz. Ugyanakkor - jegyezték meg - a decemberi és a januári hőmérsékleti anomáliák ismeretében szinte biztosan az átlagosnál enyhébb lesz az idei tél.

A bejegyzéshez készített infografika szerint február 1-jén a napi maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól országosan 2,9 fok volt, a hónap második napján pedig 4,3 fok. A maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól 3-án 7,9 fok volt, 4-én 8,7 fok, 5-én pedig 9,9 fok. Február 6-án már 10,9 fokkal volt magasabb a napi maximum-hőmérséklet országos átlaga az ilyenkor szokásosnál, míg 7-én 9,5 fokkal, 8-án pedig 9,6 fokkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.