Időjárás

Szeptemberi hőségrekord Angliában

A brit meteorológia hangsúlyozta, hogy ebben a hónapban még nem volt példa ilyen sokáig tartó hőségre Nagy-Britanniában.

2023.09.10 10:04MTI

Az év legforróbb napját élte át Anglia szombaton. A brit meteorológiai szolgálat bejelentette azt is, hogy szeptemberben még soha nem volt ilyen hosszú, folyamatos hőség Nagy-Britanniában.

Az intézet szombat este ismertetett adatai szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren napközben 32,7 fokot mértek. Ez az idei év eddigi legmagasabb nagy-britanniai hőmérséklete, még nyáron sem volt ennyire meleg az országban.

Szombat volt a hatodik olyan nap egymás után, amikor meghaladta a 30 fokot a napi csúcshőmérséklet.

A brit meteorológia hangsúlyozta, hogy ebben a hónapban még nem volt példa ilyen sokáig tartó hőségre Nagy-Britanniában.

Az előrejelzés szerint a nagy meleg még egy napig tart: vasárnapra a szakértők ismét 32 fok körüli hőmérsékleti maximumokat várnak, de a prognózis a jövő hétre már 10-12 fokkal hűvösebb időjárást valószínűsít.

A mostani hőség mindazonáltal meg sem közelíti a tavaly nyári rekordokat: 2022 júliusában - a hivatalos brit meteorológiai feljegyzések kezdete óta először - 40 fok feletti hőmérsékleteket mértek Anglia déli és középső térségeiben.

A brit hatóságok annak idején a legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet hirdették ki a rendkívüli hőség miatt.

A tavaly júliusi hőségriasztás kihirdetéséhez fűzött elemzésében a brit meteorológiai intézet hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet még abban az esetben is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.