Döntött a bíróság

Forma-1 - Nem épül tovább a zimbabwei versenypálya

Az Afrikai Nagydíj színhelyének szánt pálya munkálatainak szüneteltetését a lakosság tiltakozása váltotta ki.

2022.10.13 01:30MTI

A zimbabwei legfelsőbb bíróság döntése nyomán felfüggesztették a Forma-1-es versenypálya építését az afrikai ország északnyugati részén, a világhírű Viktória-vízesés közelében.

Az Afrikai Nagydíj színhelyének szánt pálya munkálatainak szüneteltetését - amint arról több hírportált beszámolt - a lakosság tiltakozása váltotta ki.

A vízeséstől 30 kilométerre tervezett, 1,2 milliárd dolláros F1-es pályakomplexum projektjét egy dubaji konzorcium dolgozta ki. A tervdokumentációban szerepel egy 5416 méter hosszú zárt pálya, továbbá stadion, szálloda együttes, kórház, nemzetközi konferenciaközpont, bevásárló-centrum és park egyaránt. A projekt ünnepélyes indítását 2018 júniusában tartották meg, de a koronavírus-járvány kitörésével a megvalósítás üteme lelassult.

A Zimbabwe és Zambia közös határvidékén, a Zambézi folyón található, 1708 méter széles és 108 méter magas Viktória-vízzuhatagot közvetlen környékével egyetemben mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, s 1989 óta az UNESCO világörökségi programjának részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.