A teljes kiőrlésű gabonák és a vérnyomás
Gyógyszer helyett pattogatott kukorica?
Ha valakinek magas a vérnyomása, és ezért folyamatos gyógyszerszedésre szorul, teljes őrlésű gabonából sült kenyér vagy pattogatott kukorica rendszeres evésével hasonló hatást érhet el.
2011.01.26 15:00MTIA fehér liszt kontra teljes kiőrlésű gabona
A magas vérnyomás hatásos kezelése a szívroham vagy az agyi katasztrófa kockázatának csökkentését eredményezheti. Aki kizárólag a fehér finomlisztből sütött kenyér és pékárú kedvelője, az jobban teszi, ha áttér a teljes őrlésű lisztből készült ételek fogyasztására.
A barnakenyér, a zabpehely, a salátába morzsolt kukorica és rokonai, akár a pattogatott kukorica a gabonafélék héját, teljes anyagát tartalmazzák, és ez jót tesz az egészségnek.
Az Aberdeeni Egyetem kutatói Frank Thies vezetésével 233 önkéntes részvételével végezték vizsgálatukat.
A tanulmányt ezért indították el, mert világszerte történtek már megfigyelések a teljes gabonafélék fogyasztásának előnyeivel kapcsolatban, de megfelelően tervezett és ellenőrzött tudományos vizsgálatok nem voltak.
Teljes kiőrlésű gabona: Kedvező élettani hatások
A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így egy rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk.
A nem teljes kiőrlésű kenyér igazából csak divatból került a képbe, és mire rájöttek, hogy teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, addigra kikerült az étkezési szokások közül.
A középkorú, gondos ellenőrzéssel egészségesnek talált önkéntesek először négy hétig finomlisztből készült, fehér kenyeret és pékárut fogyasztottak.
Ezt követően a csoport egyharmada, véletlenszerű kiválasztás szerint ugyanezt az étrendet ette, a többiek pedig vagy teljes őrlésű gabonaféléket, illetve barna kenyeret és zabféléket kaptak a következő 12 héten keresztül, miközben saját megszokott diétájukat folytatták.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői, a vérzsírok, valamint a gyulladást jelző laboratóriumi leletek hogyan változnak a három csoport tagjaiban. A résztvevőkből 27 menet közben kiszállt, így végül 206 vizsgált személy adatait értékelték.
"A szisztolés vérnyomás átlag hat higanymillimétert csökkent a teljes őrlésű gabonaféléket és zabot fogyasztó csoportban és ez a változás megfelel annak, amit egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevezetése esetén várhatunk" - hangoztatta a vizsgálat vezetője.
"Ez a kedvező hatás a szívroham kockázatát 15 százalékkal, az agyi katasztrófa rizikóját 25 százalékkal csökkenti" - tette hozzá Thies professzor.