A konyha a legveszélyesebb hely
Bemutatjuk megbetegítő szokásainkat!
Ahol az otthonunk, ott a szívünk is, tartja a szólás. Talán kevesen tudják azonban, hogy éppen az otthon az, amelyet az egészségünket veszélyeztető parányi kórokozók garmadájával is megosztunk.
2010.12.13 14:00drinfo.huHigiéniai szempontból a legtöbb veszélyt rejtő helyiség a konyha
Amint azt Phillip Tierno PhD., a New York-i Langone Medical Center igazgatója elmondta, a tisztításra szánt eszközök mellett elsősorban a konyhapultok és a mosogató jelentik a „fő támadáspontot”.
A pulton dolgozzuk fel a nyers húst, ezért a munkaasztal felületén könnyen megtelepszik az E.coli és a Salmonella – több más kórokozó mellett.
Az emberek nagy többsége szivaccsal vagy mosogatóronggyal végzi a tisztítást a konyha és az étkező különböző pontjain, amely így bőséggel viszi tovább a rajta megülő fekália-baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat.
"A legpiszkosabb dolog a konyhában a szivacs és a mosogatórongy"
Ironikus módon, minél inkább igyekszünk tisztaságot elérni, annál több káros mikrobát terjesztünk el: a szivaccsal, a mosogatóronggyal eljutnak a kórokozók a hűtőbe és más konyhai eszközre.
Hogy mi lenne a megoldás?
Tierno javaslata az, hogy merítsük fertőtlenítőszerbe a szivacsot, illetve a mosogatórongyot használat előtt. Akár egy olcsó fehérítőszer is megteszi.
Használat után hagyjuk a mosogatórongyot a levegőn megszáradni, mivel száraz környezetben nem maradnak életben a mikroorganizmusok.
Másik lehetőség, hogy egy edénybe kevés vizet engedünk, abba belehelyezzük a szivacsot, és a mikrohullámú sütőbe tesszük egy-két percig, minden héten megismételve az eljárást.