Bizonyítékok a pelenkában

Dohányzott a kismama? A baba székletéből kiderül!

A kisbabák első széklete elárulja, terhessége alatt dohányzott-e az anyuka vagy sem - állapították meg amerikai kutatók.

2010.08.28 09:07MTI

Az Environmental Health című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magzatszuroknak is nevezett legelső székletből a passzív dohányzás nyomai is kimutathatók.

A magzatszurok, azaz a mekónium tulajdonképpen emésztett magzatvíz - sötétzöld színű, ragadós anyag, amely elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat, és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve. A terhesség 17. hetétől folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében, a szülést követő első napokban távozik a baba szervezetéből. Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a mekóniumban felgyülemlenek a terhesség utolsó harmadában az anya szervezetébe került drogok és egyéb káros anyagok is.

Joe Braun, az észak-carolinai egyetem tudósa és munkatársai összesen 337 anyát és újszülöttjeit vontak be a vizsgálatba. Az anyák számot adtak dohányzási szokásaikról: a terhesség alatt - ha megtették egyáltalán - mennyit és mikor dohányoztak, illetve hogy ki voltak-e téve a passzív dohányzás káros hatásainak.

A terhesség tizenhatodik hete és a születés közti időben három alkalommal vérvétellel vizsgálták meg a kotinin, a nikotin bomlástermékének jelenlétét az anyák szervezetében.

Az eredmények megmutatták, hogy minél többet dohányzott az anya, vagy minél gyakrabban volt kitéve a passzív dohányzás ártalmának, annál több kotinint tartalmazott magzatszurok is. A kotinin túlzott jelenléte egyébként azt is eredményezi, hogy a normálisnál kisebb súllyal születnek a babák.

A kutatók szerint a magzatszurok-vizsgálat sokkal megbízhatóbb, mint a vérvizsgálat, hiszen a mekóniumból akkor is kiderült, hogy az anya dohányzott, amikor a vérminta tiszta volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.