A karcsúság záloga...

Ha sok húst eszünk jobban is pufulunk?

Segít karcsúnak maradni, ha kevesebb húst eszik valaki - állítja egy európai tanulmány.

2010.07.21 16:05MTI

Az Imperial College London kutatói úgy találták, hogy a sok húst evő emberek súlya többet gyarapodott öt év alatt, mint azoké, akik mértéktartóbban válogattak a húsfélékből, noha ugyanannyi kalóriát vettek magukhoz.

"Eredményeink azt sugallják, hogy a húsfogyasztás csökkentése javíthatja a testsúly ellenőrzését" - írták a kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. A tíz európai országban lefolytatott vizsgálatba - amely a rák előfordulását, a táplálkozást és egyéb életmódbeli tényezőket térképezte fel - több mint 100 ezer férfit és 270 ezer nőt vontak be.

A legnagyobb húsevőknek a dánok, a németek, a spanyolok és a svédek bizonyultak, akik közül a férfiak mintegy 300 kalóriának megfelelő húst ettek naponta, a nők pedig 200-at.

A felmérésben részt vevő nemzetek közül a legkevesebb húst a görögök fogyasztották: a férfiak 200, míg a nők 140 kalóriát.

A követés öt éve alatt a résztvevők közel 2 kilogrammot szedtek magukra, a nők némileg kevesebbet, mint a férfiak. A kutatók elemzése szerint azok az emberek, akik napi 250 grammal több húst ettek, 1,6 kilogrammal többet híztak az ötéves periódus alatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.