Senki se izguljon

Biológiai kapcsolat a stressz, a depresszió és a szorongás között

Biológiai kapcsolatot fedeztek fel kanadai kutatók a stressz, a depresszió és a szorongás között. A Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint az általuk felfedezett molekula a mentális zavarok kezelésének hatékonyabb lehetőségei előtt nyitja meg az utat.

2010.04.12 07:40MTI

A kutatócsoport patkányokban mutatta ki, hogy a stressz, a depresszió és szorongás mechanizmusa egyaránt a kortikotropin hormonra érzékeny (CRFR1) és a szerotonin hormonra érzékeny néhány receptor (5-HTRs) közötti interakcióhoz vezet.

Megfigyelték, hogy a CRFR1 megnöveli az 5-HTRs-receptorok számát az agysejtekben.

Ez a jelenség pedig hibás agyműködéshez vezet. Megnövekedett stressz-szint esetén a kortikotropin-receptorok aktivitása szorongáshoz, a szerotoninreceptoroké depresszióhoz vezet. Mindeddig - hangsúlyozzák a kutatók - senkinek sem sikerült molekuláris szinten kimutatniuk a két receptor közötti kapcsolatot.

A CRFR1 és az 5-HTRs közötti kapcsolaton túl a kutatók kifejlesztettek egy anyagot, amely képes blokkolni a patkányokban az 5-HTRs aktivitását, így - egyelőre csak az állatokban - sikerrel tudott szembeszállni mind a depressziós, mind a szorongásos állapotokkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.