Nagy szaloncukor teszt

Rengeteg van belőle, de kevés az igazán finom

A Kosár magazin karácsonyi szaloncukor tesztjén tizenkilenc terméket vizsgált, négy kategóriában. A négy kiváló karácsonyi édesség mellett jó néhány közepeset és két éppen csak megfelelőt is találtak a bírálók.

2009.12.10 19:39ma.hu

Szaloncukrot a boltok heteken át tartó dömpingjéből válogattunk, nem is keveset. Egy magyar család már karácsony előtt átlagosan két kilót pusztít el az ínyencségből, az összes fogyasztás pedig öt-hatezer tonnás éves átlag körül alakul, ami a magyarok pénztárcáját mintegy hatmilliárd forinttal könnyíti összességében. A toplista élén évek óta a rendíthetetlen zselés, kókuszos, karamellás és marcipános négyes áll.

A Kosár magazin által próba elé állított tizenkilenc zacskós vagy dobozos, átlagosan 400 grammos karácsonyi csemege közül akadt olyan, melynek kilója 750 forintba került, a prémium termékekért viszont akár háromezer, sőt, több mint ötezer forintot is elkérnek kilónként. A megízlelt tizenkilenc szaloncukrot a következő csoportokra osztották: zselés (ezek mindegyike kakaós étbevonóval készült), kakaós étbevonóval mártott különböző töltelékű, csokoládéval mártott és diabetikus.

A górcső alá vont szaloncukrok csoportosításának egyik szempontja tehát a bevonó és a csokoládé kapcsolata volt, a tizenkilenc minta közül azonban mindössze öt tartalmazott igazi csokoládét! Az ízvariációk tekintetében pedig nem ismertek határokat a Kosár magazin tesztelői. Kóstoltak citromos, narancsos és málnás zselés, kókuszos, marcipános, kakaókrémes, trüffelkrémes, rumízű diókrémes, alkoholos meggyes, brandy-narancs ízű, vajkaramellás, narancsos gyömbéres, mákos, csokoládés, málna és vanília ízű fondanos mennyországokat, na és persze egy-két poklot is.

Szavatosság kérdésében néhány esetben talán jobban járunk, ha saját ítélőképességünkre hagyatkozunk. A csomagolások háromnegyedén ugyanis a gyártó egyéves lejárati időt garantál. Az persze kérdéses, hogy az augusztus huszadikai tűzijáték közben majszolt karácsonyi maradék ízében milyen élményeket tartogat…

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.