Egy joint = öt cigi

A marihuanás cigaretta gyorsabban "öl", mint a hagyományos

A hosszútávú marihuána szívás jelentős mértékben rontja a tüdőfunkciót - állapította meg egy új-zélandi kutatócsoport. Egy marihuánás cigaretta akár öt hagyományos ciginyi károsodást képes okozni.

2007.12.21 14:33medipress.hu

Dr. Richard Beasley a wellingtoni Orvosi Kutató Központtól állítja, hogy a rendszeres kannabisz használat asztmát, valamint krónikus bronchitist (hörghurutot) okozhat. Véleménye szerint a dohányzás elleni harcot ki kell terjeszteni a kannabisz szívásra is.

Munkatársaival közösen 339 marihuána fogyasztó tüdejét vizsgálták meg. Volt köztük olyan, aki dohányzott is. A marihuána szívás növelte a zihálás, a köhögés és a mellkasi szorítás érzésének kockázatát, sőt előbbi kettő esetében pont ugyanolyan mértékben, mint a dohányzás. A kannabisz használók körében kétszeres a krónikus bronchitis és 71 százalékkal emelkedett a 16 év felett diagnosztizált asztma kialakulásának kockázata - jelent meg a Thoraxban.

A tüdőfunkciós vizsgálatok alapján megállapították, hogy egy marihuánás cigaretta 2,5-5 rendes cigivel egyenértékű károsító hatást tud kifejteni. "Bár sokkal kevesebbet tudunk a kannabisz veszélyeiről, mint a dohányzáséiról, ez a tanulmány bizonyítja, hogy a kannabisz használat valóban tüdőkárosító lehet" - tette hozzá Dr. Peter Lange, a koppenhágai Hvidovre Kórház orvosa szerkesztői kommentárjában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.