Életmód

Ezért hagyd ki inkább a banánt a smoothie-ból!

Egyetlen banán akár 84%-kal is csökkentheti a flavanolok felszívódását.

2025.05.02 16:41ma.hu

Sokan kezdik a napjukat egy gyümölcsös smoothie-val, főleg azért, hogy antioxidánsokkal, vitaminokkal és más jótékony hatóanyagokkal lássák el a szervezetüket. Azonban egy új tanulmány szerint egy népszerű hozzávaló - a banán - jelentősen csökkentheti az ital egészségügyi előnyeit, különösen, ha a cél a szív- és agyműködést támogató flavanolok bevitele.

Egyetlen banán akár 84%-kal is csökkentheti a flavanolok felszívódását

A University of California, Davis és a University of Reading közös kutatásában azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a smoothie-összetevők kombinációja a flavanolok felszívódását a szervezetben. A kulcsproblémát egy természetes enzim, a polifenol-oxidáz (PPO) okozza, amely többek között a gyümölcsök barnulásáért is felelős, és különösen magas koncentrációban található meg a banánban.

A kutatás során kiderült, hogy ha a bogyós gyümölcsök mellé banánt is adunk a smoothie-hoz, akkor a flavanolok felszívódása akár 84 százalékkal is csökkenhet. Összehasonlításképpen: azoknál, akik csak bogyós gyümölcsöket fogyasztottak, vagy flavanol kapszulát vettek be, jóval magasabb flavanol-szintet mértek a vérükben.

„Tudtuk, hogy a polifenol-oxidáz lebontja a flavanolokat, de az, hogy egyetlen banán ilyen mértékű hatással van, minket is meglepett” – mondta Prof. June Woo Park, a tanulmány társszerzője.

Miért fontosak a flavanolok?

A flavanolok olyan természetes vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy támogatják a szív- és érrendszer, valamint az agy működését. Az Amerikai Dietetikus Szövetség napi 400–600 mg flavanol fogyasztását ajánlja, különösen idősebb korban, amikor a hiányuk a kognitív hanyatlással és gyengébb szívfunkcióval hozható összefüggésbe.

„Ha nem fogyasztunk elegendő flavanolt, az hosszú távon negatívan hat az egészségünkre. A kérdés az, hogyan tudjuk a leghatékonyabban bevinni ezeket az anyagokat” – fogalmazott Prof. Gunter Kuhnle, a University of Reading kutatója.

Mely gyümölcsök a legjobbak flavanolbevitelhez?

A flavanolok természetes forrásai közé tartoznak:

  • Alma
  • Körte
  • Áfonya
  • Szeder
  • Szőlő
  • Kakaó

Ezeket érdemes úgy kombinálni, hogy elkerüljük a magas PPO-tartalmú összetevőket – ilyen például a banán, de kisebb mértékben más gyümölcsök is tartalmazhatják az enzimet.

„Ha flavanolban gazdag smoothie-t szeretnénk készíteni, inkább válasszunk ananászt, narancsot, mangót vagy joghurtot kiegészítőként, ezek ugyanis alacsonyabb PPO-aktivitást mutatnak” – javasolja Prof. Kuhnle.

Banán: barát vagy ellenség?

Fontos kiemelni: a banán önmagában továbbra is egészséges gyümölcs, sok káliummal, rosttal és energiával. Ugyanakkor ha kifejezetten flavanolok miatt fogyasztunk smoothie-t, érdemes elkerülni a banán használatát, hogy maximalizáljuk az értékes vegyületek felszívódását.

Tipp a reggeli smoothie-hoz: Ha flavanolban gazdag italt szeretnél, próbáld ki ezt a kombinációt:

  • 1 marék áfonya
  • 1 marék szeder
  • fél alma
  • 1 dl narancslé
  • 1 dl joghurt vagy növényi alternatíva

Így nemcsak finom, de tudományosan is hatékonyabb reggeli italt készíthetsz!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.