Egészség

Életveszélyes is lehet a WC-papír

Egy friss tanulmány szerint veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhat, amelyek rákos megbetegedésekkel és más betegségekkel hozhatók összefüggésbe.

2023.03.14 15:17ma.hu

A WC-papír világszerte per- és polifluoralkil anyagokat (PFAS) tartalmaz, és a vízszennyezés egyik fő forrása lehet - derül ki a Floridai Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

Az Environmental Science & Technology Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatócsoport 21 nagy, Amerikában, Afrikában és Európában forgalmazott WC-papírmárka tekercseit, valamint nyolc floridai szennyvíztisztító telepről származó szennyvízmintákat vizsgált. Mind a vécépapírról, mind a szennyvíziszapról kiderült, hogy tartalmaz PFAS-t, a legnagyobb mennyiségben előforduló vegyületnek az úgynevezett diPAP-okat, pontosabban a 6:2 fluorotelomer-foszfát-diestert (6:2 diPAP) találták.

Az eredmények, a szennyvíz PFAS-szintjére vonatkozó rendelkezésre álló adatok, valamint a más országok egy főre jutó WC-papírhasználata alapján a kutatók úgy becsülték, hogy a WC-papír a szennyvízben lévő 6:2 diPAP 89%-ához járulhat hozzá Franciaországban, valamint 35%-ához Svédországban. Ugyanakkor a tanulmány szerint a higiéniai eszköz a szennyvízben lévő vegyületnek csak mintegy 4%-áért felelős Kanadában és az Egyesült Államokban.

A kutatók elismerték az éles eltérést, és kijelentették, hogy "további kutatásokra van szükség annak feltárására, hogy a WC-papír nagyobb mértékben járulhat-e hozzá az észak-amerikai szennyvízben lévő összes PFAS-hoz, és hogy a WC-papírból származó diPAP-ok átalakulhatnak-e a szennyvízgyűjtő és -tisztító rendszeren keresztül".

Az újrahasznosított papírt használó és a nem újrahasznosított papírt tartalmazó márkákról kiderült, hogy hasonló PFAS-szintet tartalmaznak. A kutatók megjegyezték, hogy a vegyi anyagokat nem feltétlenül tudatosan használták a WC-papírgyártók, hanem a nyers papírral kerülhettek be, vagy a gyártási folyamat során használt gépekből származhattak.

A PFAS mintegy 14 000 mesterséges vegyi anyagból álló csoport, amelyet jellemzően különböző fogyasztási cikkek hő- és vízállóvá tételére használnak. A vegyületeket általában "örökkévaló vegyi anyagoknak" nevezik, mivel természetes úton alig bomlanak le.

A PFAS vegyi anyagok végül a talajvizet szennyezik, és végül visszakerülnek az élelmiszer-ellátásba. A vegyületeket összefüggésbe hozták különböző rákos megbetegedésekkel, magzati károsodással, máj- és vesebetegségekkel, valamint más súlyos egészségügyi rendellenességekkel. A 6:2 diPAP például korábbi tanulmányok szerint összefüggésbe hozható a férfiak hereműködésének károsodásával.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.