Amiket nyugodtan ehet...
Tíz étel a koleszterin csökkentésére!
Az About.com internetes oldal egyik szerzője, Shereen Jegtvig összeállította azoknak az ételeknek a listáját, amelyek a szénhidrátban és zsírban szegény diéták alapelemei, mert a kutatások szerint csökkentik a vér koleszterinszintjét.
2010.06.20 07:10ideal.hu
Az About.com internetes oldal egyik szerzője, Shereen Jegtvig összeállította azoknak az ételeknek a listáját, amelyek a szénhidrátban és zsírban szegény diéták alapelemei, mert a kutatások szerint csökkentik a vér koleszterinszintjét.
1. Zöld levelű zöldségek és saláták: A vitamindús, ásványi anyagban gazdag zöldekhez készítsünk egészséges szószt joghurtból vagy extra szűz olívaolajból, citrommal, zöldfűszerekkel!
2. Spárga: az alacsony kalóriatartalmú spárga folsavban és A-vitaminban gazdag. Levesként, párolva köretként vagy salátában is fogyasztható.
3. Cukkini: a rendkívül egészséges párolt cukkinit keverjük össze durumtésztával vagy más párolt zöldségekkel!
.

4. Paradicsom: a paradicsom változatosan elkészíthető gyógytáplálék. Levesként, töltött formában és szószként is segít megőrizni egészségünket.
5. Lazac: a lazac omega-3 zsírsavakban gazdag, ezért jó hatást gyakorol az érrendszer állapotára. Ezenkívül elsőrangú fehérjeforrás. Fogyasszuk friss fűszerekkel pácolva!
6. Csirke- és pulykahús: a legjobb választás az organikusan nevelt csirke és pulyka. Vegyíthetjük a lista egyéb szereplőivel, például spárgával vagy paradicsommal is.
7. Vadhús: az őz és a szarvas nagyon sovány húsféle. Remekül helyettesíthetjük vele a zsírosabb marhahúst.
8. Erőleves: ha sűrített húslevessel pároljuk a húst, sokkal egészségesebb lesz, mint ha sütnénk.
9. Bogyós gyümölcsök: édességek helyett válasszuk a vitaminban és antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsöket! Salátát is készíthetünk belőlük, egyéb gyümölcsökkel és mézzel.
10. Bor: régóta tudjuk, hogy egy pohár vörösbor karbantartja az érrendszert. Szószokhoz, mártásokhoz is felhasználhatjuk.