Gluténérzékenyeknek sem árt
Főzzön egészségesen - zabliszttel!
Egyre több emberről derül ki, hogy gluténérzékenyek, ám az első riadalom után ők is megnyugodhatnak, nem kell lemondaniuk a megszokott ételekről, csak kicsit át kell alakítani.
2014.09.28 20:00ma.huHa reformreceptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük. A zabliszt fehérjében és rostban gazdagabb a normál búzalisztnél, alacsonyabb szénhidráttartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű – napi 3 gramm – béta-glükán-fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét. A zabliszt fogyasztása mindenki számára ajánlható, érdemes tehát a főzés során kísérleteznünk vele.
A tapasztalatok alapján sütések alkalmával a hagyományos búzaliszthez teljesen hasonlóan viselkedik, jól használható piskóta készítésére is. A teljes kiőrlésű lisztekhez képest rosttartalma alacsonyabb, ezért érdemes zabkorpával kiegészíteni az ételeket, mint ahogyan az alábbi, reform meggyes piskóta esetében is.
Reform meggyes piskóta

Hozzávalók:
– 140 g zabpehelyliszt
– 60 g zabkorpa
– 80 g xilit
– 8 db tojás
– 200 g kimagozott meggy
– 2 kávéskanál sütőpor
– fél kávéskanál fahéj
– késhegynyi szegfűszeg
Elkészítés:
Első lépésben szétválasztjuk a tojásokat, külön edénybe tesszük a sárgáját és a fehérjét. A tojások sárgájához hozzáadjuk a xilitet, és fehéredésig keverjük. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a zabpehelylisztet, zabkorpát, sütőport és fűszereket. Ha nem elég folyékony a massza, akkor kevés vizet keverünk hozzá. A tésztát a fehérjék kemény habjával lazítjuk, és végül a kimagozott, lecsepegtetett meggyet is a tésztához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!