A legtöbb édesanya aggódik

Anyatej vagy tápszer?

Az első gyermekét világra hozó édesanyák nagy többsége sokat aggódik a szoptatás miatt, ezért mérlegelik, nem kellene-e inkább tápszerre váltani.

2013.09.25 04:29MTI

Ez derült ki egy új amerikai kutatás alapján. A megkérdezett anyák 92 százaléka aggódott a szoptatás miatt, amikor a kisbabája háromnapos volt. Féltek, hogy nem lesz elég tejük, illetve hogy a kisbaba nem szopik elég jól.

Márpedig az aggodalmaskodó anyák sokkal nagyobb arányban hagytak fel idő előtt a szoptatással a nem aggódó anyákhoz képest. "Meglepődtünk, mennyi mindentől tartanak az édesanyák, és rendkívül aggasztónak találtuk, hogy egyes félelmeik miatt a szoptatás befejezése mellett döntenek" - hangsúlyozta Laurie A. Nommsen-Rivers, a kutatás vezetője, a Cincinnati Gyermekkórház és Egészségügyi Központ munkatársa. Tanulmányuk a Pediatrics című szaklapban jelent meg hétfőn.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjon a csecsemők, ezután a megfelelő hozzátáplálás mellett szoptassák egészen kétéves korukig őket.

Az új kutatás során 532, első gyerekét váró kismamát kérdeztek szoptatási terveiről, ezt követően még hat alkalommal keresték meg őket: közvetlenül szülés után, majd babájuk 3, 7, 14, 30 és 60 napos korában.

Az interjúkon összesen 49 szoptatási aggodalmat említettek az anyák, összesen 4179 alkalommal. Legtöbben attól tartottak, hogy a gyerek nyűgös és nem akar enni, hogy fájdalmat fog okozni a szoptatás, illetve attól, hogy nem lesz elég a tejük.

Abból a 354 kismamából, aki legalább két hónapig kizárólag anyatejet szeretett volna adni a babájának, 166-an kezdtek el tápszerezni az első és a második hónap között.

A 406 anya közül, aki legalább részben szoptatni akart az első két hónapban, 86-an választották el a babát ennél korábban. Akik aggodalmaiknak adtak hangot a kisbaba háromnapos korában, azok háromszor nagyobb valószínűséggel kezdtek a kicsi két hónapos kora előtt tápszert adni, és kilencszer nagyobb eséllyel fejezték be a szoptatást végleg - összehasonlítva azzal a kicsi csoporttal, amelynek tagjai nem aggódtak.

"Szégyen, hogy ezek a korai problémák döntik el, hogy csak pár napig kap kizárólag anyatejet a baba vagy akár egy évig, esetleg tovább is élvezheti a szoptatás előnyeit. Ha megfelelően tudjuk támogatni az édesanyákat, az összes szoptatási nehézség 95 százaléka megoldható" - mondta Nommsen-Rivers.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.