Zeneterápia

Zene: hivatalosan elismert gyógymód

Az orvos és kezelt személyes kapcsolatán alapuló zeneterápia önálló gyógymódnak számít, hatása pedig egyértelműen pozitív.

2008.06.30 20:00medipress.hu

Az osztrák minisztertanács egyhangúan megszavazta az egészségügyi miniszter, Dr. Andrea Kdolsky által előterjesztett zeneterápia-törvényt – Ausztriában ezentúl hivatalosan is gyógymódként ismerik el és használják a zenét. A zeneterápia-törvény elfogadása újabb mérföld kőnek az osztrák pszichoszociális egészségügyi ellátás történetében.

Az orvos és kezelt személyes kapcsolatán alapuló zeneterápia önálló gyógymódnak számít, hatása pedig egyértelműen pozitív a testi-szellemi egészség visszaállítása és fejlesztése szempontjából. A zeneterápia sokrétű alkalmazási területe egyebek között magában foglalja a pszichiátriát, neurológiát, pszichoszomatikát, geriátriát, gyermekgyógyászatot, belgyógyászatot, onkológiát valamint a rehabilitációt.

A terápiás forma kimutathatóan segít pl. pszichózisoknál, kómában, koponya- agy traumában, gyakorlása azonban megalapozott tudományos képzést követel; az oktatás Bécsben a zene-és ábrázoló művészet egyetemén zajlik, ahol a zeneterapeuták négy éves képzés után diplomát kapnak. Más európai államokban korábban is létezett zeneterápiára vonatkozó foglalkoztatási törvény – az osztrák kormány éppen ezért, a kivándorlást megelőzendő léptette érvénybe most a Kdolsky - féle törvénytervezet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.