Van amikor előny a kövérség?

Kevesebb ízületi károsodást okoz az arthritis a testesebb pácienseknél

A nagyobb testsúlyú sokízületi gyulladásos pácienseknél kevesebb ízületi károsodást találtak holland kutatók, mint normál testalkatú társaiknál.

2008.06.04 18:00MTI

A leideni egyetem munkatársai 570 páciensnél vizsgálták, vajon az elhízás kockázati tényezőt jelent-e a sokízületi gyulladás előrehaladása szempontjából.

Három évig tartó követéses felméréssel nézték, hogy a páciensek testtömegindexe (BMI, a testsúly és a testmagasság arányszáma) milyen összefüggésben van az ízületi károsodás mértékével. A BMI és az elhízás nem volt hatással az arthritis előrehaladásának kockázatára.

Éppen ellenkezőleg, fordított arányosság érvényesült a kockázatban, a nagyobb BMI-számmal rendelkezőknél volt kisebb az ízületi károsodás esélye - írja az Annals of the Rheumatic Diseases című szaklap júniusi száma.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.